ЕБВР ще подкрепи въвеждането на електронни обществени поръчки у нас

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави консултантски услуги за въвеждането на електронни обществени поръчки, съобщи правителствената информационна служба.

Заплащането ще стане със средства от оперативна програма "Техническа помощ".

За целта правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписания през май 2013 г. Договор за услуги за подпомагане изпълнението на проект между Министерството на икономиката и ЕБВР.

Договорът определя реда и условията за предоставяне на консултантски услуги от ЕБВР на МИЕТ във връзка с разработването и въвеждането на система за електронни обществени поръчки в България.

Според клаузите му, услугите, предоставени от банката, ще се изразяват в консултантска помощ, свързана с проучване и анализ на добрите практики в държави-членки с успешно функциониращи системи за електронни обществени поръчки.

Предвижда се още изработване на варианти за концепция за въвеждане на електронна система за обществени поръчки, която правителството да одобри.

ЕБВР трябва да предостави и техническа помощ за практическа реализация на електронната система.

Въвеждането на електронно възлагане на обществени поръчки ще доведе до спестяване на време и ресурси за подготовка и провеждане на процедурите. Освен това ще се намали ролята на субективния фактор и ще се минимизиране на риска от грешки, е посочено в съобщението.

С въвеждането на електронните обществени поръчки ще се намали административната тежест за бизнеса, а също така ще има и значим екологичен ефект заради отпадането на обмена на документи на хартия.

От друга страна, използването на електронната система ще намали риска от корупция в обществените поръчки, ще доведе до по-голяма прозрачност при разходването на публични средства и до подобряване на бизнесклимата, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес