ЕБВР ще помогне на Източна Европа, ако Брекзит намали еврофондовете

ЕБВР ще помогне на Източна Европа, ако Брекзит намали еврофондовете

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да подпомогне страните от Източна Европа, ако излизането на Великобритания от ЕС доведе до намаляване на европейските средства за тези държави, съобщи Блумбърг, цитирана от БТА.

Югоизточна Европа може сериозно да бъде засегната при твърд Брекзит, посочи ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти в интервю за Блумбърг в централата на банката в Лондон.

По думите на Чакрабарти ЕБВР има достатъчно капитал да увеличи финансирането в страните, които биха били засегнати от излизането на Великобритания от ЕС.

"Румъния, България, Гърция, тези икономики може доста да бъдат засегнати, ако Брекзит е твърд, а ЕБВР ще трябва да намери повече проекти, по които да работи в тази ситуация", посочи ръководителят на финансовата институция.

Икономиките на страните от Източна Европа са изправени пред риска от намаляване на финансирането, търговията и кохезионните фондове според ЕБВР, която бе създадена, за да подпомогне постсъветския преход на тези държави. В днешни дни институцията покрива регион от Естония до Египет, Монголия и Мароко.

Източна Европа е основният бенефициент на бюджет 2014-2020 година на ЕС, който надхвърля 60 милиарда евро (65 милиарда долара) и помага на страни като Полша, Унгария, Румъния и България да настигнат по-богатите си съседи. Темпото на икономически растеж на региона през 2016 година е сред най-бързите, като Румъния е начело, отбелязва Блумбърг.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?