Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Еделман": Най-голямо доверие в света има "моят работодател"

Разликата в доверието на информираната публика и масовите потребители към институциите е на рекордно високо ниво

0 коментара
"Еделман": Най-голямо доверие в света има "моят работодател"

Най-голямо доверие в света хората дават на "моя работодател". Това показва проучване на глобалната компания за комуникационен маркетинг "Еделман" (Edelman) за 2019 г.

То разкрива дълбоки промени в нивата на доверие в света. Разликата в доверието на информираната публика и масовите потребители към институциите е на рекордно високо ниво.

"Моят работодател" (75%) е с най-голямо доверие и е значително по-напред от неправителствения сектор (57%), бизнеса (56%), правителството (48%) и медиите (47%).

"През последното десетилетие се наблюдава загуба на вяра в традиционните авторитети и институции. Съвсем неотдавна хората загубиха доверие в социалните платформи, които досега бяха катализатор за доверието в човека като мен. Тези развития карат хората да насочат доверието си към взаимоотношенията, които са под техен контрол, най-вече с техните работодатели", казва Ричард Еделман, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Преходът към локализиране на доверието се извършва на фона на най-голямата в историята на проучването досега разлика в доверието (16 пункта) между информирана публика (65%) и масовите потребители (49%). Разликата се дължи на рекордния ръст в доверието сред информираната публика в развитите пазари, докато доверието на масовите потребители остава без съществена промяна. Наблюдава се сериозна разлика в доверието в развитите пазари – Великобритания (24 пункта), Канада (20 пункта), Франция (18 пункта), САЩ (13 пункта), която тази година обхваща и развиващи се страни като Индия (17 пункта) и Китай (12 пункта).

Неравенство в доверието се наблюдава и между половете. Разликата на някои развити пазари като Германия и САЩ е двуцифрена – съответно 12 и 11 пункта. Това се дължи на по-ниското доверие на жените към бизнеса.

Нараства песимизмът за бъдещето, като само един от трима анкетирани от масовите потребители в развитите страни вярва, че семейството му ще бъде по-добре през следващите пет години. Сред масовите потребители само един от петима вярва, че системата работи за тях, а 70% желаят промяна. Въпреки че в икономиката преобладава високата заетост на работната сила, страхът от загуба на работни места остава висок сред населението като цяло. На всеки двама души и половина, които казват, че темпът на иновации е твърде бърз, има само един анкетиран, който вярва, че този темп е твърде бавен.

"Различните нива на доверие между масовите потребители и информираната публика и песимизмът за бъдещето сигнализират за продължаващ разпад в структурата на обществото. Макар че не всички излизат на улиците, данните показват защо движения като протестите на жълтите жилетки във Франция, маршовете на жените в Индия и стачките на служители в някои големи технологични компании биха могли да станат масов феномен", коментира Стивън Кехоу, председател на направление "Репутация" в "Еделман".

Страховете в хората предизвикват силно желание за промяна и достоверна информация, която води до безпрецедентно увеличаване с 22 пункта до 72% на медийното потребление и споделяне на новини и информация. Доверието в традиционните медии (65%) и търсачките (65%), бележи най-висок резултат в историята на проучването поради големия ръст на развитите пазари. Обратно, доверието в социалните медии (43%) остава ниско, особено в някои развити региони, където се очертават огромни разлики в доверието между традиционните и социалните медии – 31 пункта разлика в САЩ и Канада, 26 пункта - в Европа.

Хората очакват главните изпълнителни директори да бъдат двигател на промяната. Повече от три четвърти (76%) заявяват, че искат ръководителите им да се заемат с промяната, вместо да чакат правителството да я осъществи. Седемдесет и три процента посочват, че бизнесът може едновременно да предприеме действия за увеличаване на печалбите и за подобряване на икономическите и социалните условия в общностите, в които работи. Служителите очакват работодателите активно да се присъединят към тях в защитата на социално значими въпроси (67%). Компаниите, които го правят, са възнаградени с по-голяма ангажираност (83%), застъпничество (78%) и лоялност (74%) от страна на техните служители.

"Наблюдаваме появата на нов вид взаимоотношения между служители и работодател, които в "Еделман" наричаме "доверие на работното място". Те се основават на четири конкретни действия, които компаниите предприемат. На първо място е да са "двигател на промяната" или да поставят на смели предизвикателства пред бизнеса, които привличат социално ориентирани служители и се превръщат в основни бизнес цели. Второ, да "овластяват служителите" като ги информират по актуални въпроси и им дават възможност да вземат отношение. На трето място "грижа на местно ниво" чрез позитивно въздействие върху общностите, където компанията работи. Накрая "лидерство на главния изпълнителен директор", който се изказва по общественозначими теми. Умните компании ще се вслушат в съвета ни за изграждане на доверие отвътре навън, като започнат именно от служителите", казва Ричард Еделман.

Проучването на компанията показва още, че доверието се повишава в 12 от 15 бизнес сектора. Технологиите (78%) остават секторът с най-високо доверие, следвани от производството (70%) и автомобилната индустрия (70%), които отбелязват най-голям ръст със седем процентни пункта. Финансовите услуги, които бележат ръст от два процентни пункта до 57%, отново са секторът с най-ниско доверие в света.

Компаниите, базирани в Швейцария (71%), Германия (71%), Канада (70%) и Япония (69%) се ползват с най-голямо доверие. С най-ниско доверие са компании от Мексико (36%), Индия (40%), Бразилия (40%) и Китай (41%).

Повече жените (увеличение от 22 процентни пункта), отколкото мъжете ( ръст от 20 процентни пункта) от информираната публика споделят новини и информация през изминалата година.

Седемдесет и един процента от служителите смятат, че е изключително важно техният главен изпълнителен директор да откликва на предизвикателствата в днешно време.

Проучването на "Еделман" на доверието е деветнадесето поред. То е проведено от компанията в периода 19 октомври - 16 ноември 2018 г. под формата на онлайн интервюта. България не фигурира в проучването. Извадката за онлайн изследването включва над 33 000 респондента, избрани на случаен принцип. В техния състав влизат по 1150 представители на широката публика от всяка страна, на възраст над 18 години, 500 представители на информираната публика в САЩ и Китай и 200 представители на информираната публика във всички останали държави. Всички представители на информираната публика са на възраст от 25 до 64 години, имат завършено висше образование, доходът на домакинството им е в топ 25% за тяхната възрастова група в страната им, четат или гледат бизнес и други новини минимум няколко пъти седмично, следят новините, свързани с обществените и политическите въпроси най-малко няколко пъти в седмицата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.