EDF може да получи до 20% от “Южен поток“

EDF може да получи до 20% от “Южен поток“

Френската компания “Електрисите де Франс“ (EDF) може да получи до 20 процента от подводния участък в проекта за изграждането на газопровода “Южен поток“, който ще се строи от италианската ЕНИ и руската “Газпром“. Това съобщи генералният директор на ЕНИ Паоло Скарони по време на тържествена церемония по отбелязването на 40-годишнината от сключването на първия съветско-италиански договор за газови доставки в понеделник, цитиран от Ройтерс и руски агенции..

По-рано се коментираше дялово участие от 10 процента за французите в газовия проект, като руснаците са настоявали влизането на EDF да е за сметка на дела на италианците, които естествено не са съгласни и настояват двамата първоначални участника да запазят паритета си в “Южен поток“.

Скарони също така оцени инвестиционните разходи за проекта на 20 млрд. евро при предишни разчети за 8.6 млрд. евро, но пък “Газпром“ реши да се увеличи двойно капацитетът на тръбата до 63 млрд. куб. м годишно.

Президентът на “Газпром“ Алексей Милер, който също присъстваше на церемонията, заяви, че засега е рано да се дават дори прогнозни стойности. “Намираме се в стадия на предпроектните проучвания и след като те бъдат завършени, чак тогава можем да назовем цифри. Явно обаче господин Скарони е провел вътрешни проучвания със свои експерти“, каза Милер.

Стана ясно още, че предстоят да бъдат обявени условията за включването на французите в газовия проект, като Скарони не изключи към него да се присъединят и други партньори, но призна, че в момента не му хрумва кои биха могли да са те.

Милер обаче се усъмни в необходимостта от участие на много партньори в проекта.

Споделяне

Още от Бизнес