ЕDF се отказаха от инвестиции в АЕЦ "Белене"

ЕDF се отказаха от инвестиции в АЕЦ "Белене"

Пет са първоначалните оферти за придобиване на миноритарния дял от 49 процента в бъдещата компания, която ще инвестира в строежа и после ще експлоатира АЕЦ "Белене", съобщиха от националната електрическа компания, която е сегашният инвеститор в проекта. Срокът за тяхното подаване изтече на 17 октомври.

Своите предложения за влизане в АЕЦ "Белене" и поемане на съответния дял от финансирането на бъдещата атомна централа внесоха белгийската компания "Електрабел", чешката CEZ, германските E.ON и RWE, както и италианската "Енел". Оферта не е дала френската "Електрисите дьо Франс" (EDF), която също бе поканена за участие във втория етап на процедурата за намиране на стратегически инвеститор в ядрената централа и бе включена в късата листа от компании, пожелали целия миноритарен пакет.

Освен тези шест компании, своето намерение за влизане в проекта обявиха испанската "Ендеса", швейцарските EGL и ATEL, както и българската "Кумерио Мед", която е част от едноименната белгийска индустриална група. Те обаче поискаха да придобият самостоятелно или чрез консорциум 25 на сто или по-малък от този дял в бъдещия ядрен оператор и бяха поставени на резервната скамейка.  С тях евентуално ще се проведат разговори, ако се провали процедурата с компаниите от първия списък.

Сега предстои разглеждането на офертите и придружаващата ги документация, за да се види дали отговарят на критериите и имат ли необходимите гаранции. В хода на преговорите по бъдещите оферти за придобиване на дела с потенциалните купувачи ще се дискутира и дали смятат да купуват ток от “Белене”, в какви количества,  за колко време, по каква формула за формиране на цената и дали електроенергията ще е за вътрешния пазар или за експорт.

Не е ясно кога ще приключат разговорите по предварителните оферти на кандидат-инвеститорите. В края на миналата седмица генералният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков заяви, че ще гледат да приключат по едно и също време преговорите с банките, които са пожелали да поемат рамковото структуриране на кредита за реализацията на проекта, чиято стойност е 3.997 млрд. евро, и избора на миноритарния акционер.

Засега не е ясно и кога ще се подпише основният договор с избрания изпълнител на проекта и доставчик на оборудването за бъдещата централа – руската "Атомстройекспорт". Очакваше се това да стане в края на 2007 г., като това е записано и в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Миналата седмица обаче руснаците съобщиха, че очакват контрактът да се парафира в началото на следващата година, както и че е възможно строежът на АЕЦ "Белене" да се оскъпи. От НЕК обаче напомниха, че сроковете за строежа на двата блока от по 1000 МВ текат от момента на сключване на рамковия договор през декември 2006  г. и за забава санкцията е 10 на сто от стойността на проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?