"Един човек" взе мястото на мавзолея в София

"Един човек" взе мястото на мавзолея в София

Високотехнологичната 13 метрова инсталация "Един човек" взе мястото на мавзолея в София. Официалното ѝ откриване бе в 17 часа в петък.

Часът не бе избран случайно. На всеки кръгъл час единият от двата работни режима на инсталацията позволява заснетото от камерите върху фигурата да бъде показано върху цялата площ на "Един човек".

13-метровата инсталация е изградена от модулна стоманена конструкция и двустранно разположени LED екрани.

Другият режим е да се показват данни от околната среда, като например данни за времето или трафика в София. А в третия си режим инсталацията ще показва новинарски заглавия от новинарски уеб сайтове.

Това е първото предложение за подкрепа по Програма "Навън" за временни художествени инсталации в градска среда. Творческият съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един човек" с автор Венелин Шурелов сред 18 проекта.

"След "Бронзовата къща" имаме инсталацията на един от най-известните български творци в сферата на съвременното изкуство. Той успя да спечели един много оспорван конкурс и да осъществи един много труден технологичен проект, защото фигурата е много интерактивна, с множество камери, тя общува с публиката, което е един от най-важните аспекти на съвременното изкуство - то е динамично и интерактивно. Идеята е да се представят значими теми като ритъма на съвременния живот, технологиите, като промените в обществото, които настъпват в епохата, в която живеем", каза зам.-кметът по културата Тодор Чобанов по време на откриването.

Инсталацията е финансирана с 81 000 лева.

Споделяне

Още от България