Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Един ден на ВСС: Пак декларация срещу Христо Иванов

Цацаров не вижда проблем да проверява МП по публикация на несъществуващ автор, която може да няма "нищо общо с реалността"

13 коментара
Граждани развяха знаменца на Северна Корея преди заседанието на ВСС, едно от тях бе връчено на главния прокурор Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път посвети ценно време на обсъждане и гласуване на декларация срещу правосъдния министър Христо Иванов, този път заради коментара му, че ВСС е като "трансмисия за търгуване на дела". Предишната декларация на ВСС за Христо Иванов бе одобрена преди по-малко от две седмици, след като кадровиците на Темида се засегнаха от думите му, че обсъждането на съдебната реформа с пловдивски магистрати минало като "партийно събрание в Северна Корея" (тъй като се изказвали само съдебни началници – бел.ред.).

Сегашният повод е коментар на министъра от сряда по Нова телевизия: "Реформата на съдебната власт минава през нейния процесор или управляващ орган – ВСС. Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, ще продължаваме да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи и никой няма да реагира. Защото реакцията е там, във ВСС".

Това провокира Галя Георгиева, Димитър Узунов и Михаил Кожарев да внесат извънредна точка в дневния ред на заседанието на ВСС в четвъртък декларация срещу правосъдния министър.

Междувременно пред сградата на ВСС се събраха група подрастващи, които носеха знаменца на Северна Корея. Целта на акцията остана неизяснена, но главният прокурор Сотир Цацаров вежливо си взе едно флагче преди да се качи в заседателната зала. По информация на специализираното издание "Съдебни репортажи" младежите са организирани от сдружението "ПланБ", чийто сайт се е посветил на каузата да иска оставката на правосъдния министър и периодично да фабрикува компрометиращи "данни" за него и за членовете на ВСС, които подкрепят съдебната реформа.

Подобни режисирани "протести" пред ВСС имаше около офанзивата на главния прокурор Сотир Цацаров срещу бившия вече член на съвета Камен Ситнилски преди две години, когато сред организаторите беше Николай Бареков, в онзи момент директор в ТВ7.

Съдебните кадровици са "обезпокоени" от Иванов, но не и от Борисов

Новата декларация срещу Христо Иванов бе гласувана в негово отсъствие с 14 гласа "за", двама "против" и четирима "въздържал се". Членовете на ВСС изразяват "безпокойство" от думите на министъра, тъй като "твърденията не отговарят на истината, не спомагат за конструктивен и ползотворен диалог между конституционно установените власти и не допринасят за успешното реализиране на съдебната реформа".

Както и предишния път, съдебните кадровици решиха да "докладват" Христо Иванов на Бойко Борисов, канейки министър-председателя на среща.

По този повод Калин Калпакчиев припомни на колегите си, че преди време те обсъждаха цели три часа как да не споменат в своя декларация "името на един министър" (Цветан Цветанов – бел.ред.). И добави, че не разбира защо се засягат от думите на Иванов, а не се засягат от изявлението на Борисов, че този състав на ВСС е компрометиран и трябва да бъде разпуснат.

"Явно има революция, метаморфоза. Но смелостта и доблестта, г-н Георгиев, трябва да бъде спрямо всички, нали", саркастично се обърна Калпакчиев към предложилия съдържанието на декларацията Румен Георгиев.

"Не става дума за смелост, оценката, политическата за един орган не бива да се смесва с конкретните обвинения на един министър, че сме продавали дела. Тук се твърди, че мафията се спазарява чрез нас. Това не е политическа оценка, а много конкретно нещо и аз възразявам. Към кого предлагате да се обърнем, кой предлага един човек? И понеже там също има маса (в Министерския съвет – бел.ред.) с водещ, трябва да видим онази маса как се разбира с тази маса", отвърна му Георгиев, пропускайки факта, че съветът така и не реагира на думите на премиера, че ВСС е компрометиран.

Театрален призив Цацаров "да се самосезира" и да започне разследване

Членът на ВСС Димитър Узунов дори стигна по-далеч, приканвайки влизащия в залата Цацаров прокуратурата да се самосезира по коментара на Иванов и да привика на разпит всички членове на съвета, както и самия него.

"Призовавам ви да си влезете в конституционно определените правомощия. Образувайте дело, призовавам Ви да го призовете на разпит, да призовете всеки от нас на разпит", театрално заяви Узунов.

Колегата му Михаил Кожарев се присъедини към искането на конституционния съветник на ДПС Георги Близнашки Иванов да подаде оставка. Добави и впечатления от среща с министъра отпреди ден, на която членовете на съвета искали да изгладят противоречията си "на равна нога", а не "тайно, изненадващо, както той предложи измененията на конституцията и ЗСВ".

"Изглежда напрегнат, отчаян, притиснат до стената човек и затова беше агресивен. Не се получи диалог. Той каза, че ще продължи да говори така. Останах с впечатлението, че иска само смяна на ВСС. Това са много усилия за нищо, това е стремеж към социалистическа революция. Това виждам и в другите му изяви. Той няма модерна визия за реформа. Тези нападки нямат общо с промяната, те целят война, целят дискредитиране. Да накарат хората да ни изкарат единствените виновни за икономическата и социална ситуация в страната. Цели се персонално дискредитиране на състава на съвета – или се говори само лошо, или се мълчи. Присъединявам се към казаното от проф. Близнашки – министърът трябва да си подаде оставката", завърши обвинителната си пледоария Кожарев.

Цацаров: Искам го министъра на заседанието

В диалога се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, който попита дали министърът ще идва на заседанието, защото се интересувал от конкретни неща – какво ще се случи с охраната на съдебните сгради. Отговориха му, че Иванов е в командировка в Брюксел.

"Аз ще кажа само едно – приветствам това, обаче и аз, и вие също нещо работим и го искам министъра на заседанието, искам тези въпроси да се решават на заседанието", заяви Цацаров, допълвайки, че знаел, че на Иванов било забранено да ходи във ВСС.

Членът на ВСС Галина Карагьозова напомни, че онези, които са предложили декларацията срещу министъра, не останали докрай на срещата в сряда, когато е постигнала договорка да се изготви план за конкретни проблеми.

Шефът на ВКС: Имидж не се гради с декларации, а с действия

"С декларации не се гради имидж. Дали имиджът на ВСС зависи от думите на министъра? Дали имиджът на ВСС ще се повиши, ако министърът на правосъдието подаде оставка? Ако имиджът на съвета не е висок, то това не е от думите на министъра, а от някои негови действия (на ВСС – бел.ред.)", коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, призовавайки колегите си да се съсредоточат върху близо 130-те точки от дневния ред.

Калпакчиев отново се включи, подкачайки мнозинството, че очевидно не възнамерява да реагира срещу квалификациите на премиера. Освен това припомни, че колективен орган не може да бъде засегнат, нито може да бъде обект на клеветнически или обидни твърдения.

"Употребяваме повече от половин час в безсмислен разговор, в който се правят неуспешни опити за обществено-политически портрети и политически оценки тип "Работническо дело", добави той.

Мнозинството обаче пренасочи гнева си към Панов, който обяви, че ще се въздържи да подкрепи декларацията.

"Председателят на ВКС не може да гласува "въздържал се". Министърът на правосъдието казал, че в затворите има само 16 осъдени за корупция, но нито един високопоставен държавен служител. Мисля, че председателят на ВКС трябва да отговори на тези въпроси", подскочи Светла Петкова, която бе репликирана от Карагьозова, че "не е много демократично да порицаваме колегата Панов, че има собствено мнение".

Цацаров не вижда общо между проверката в МП и противоречията му с Иванов

Паралелно с "другарския съд" срещу Иванов, главният прокурор даде импровизиран брифинг пред репортери, опитвайки да ги убеди, че образуваната преди ден проверка на всички обществени поръчки в правосъдното министерство нямала нищо общо с противоречията му с министъра.

"Сигналът или по-скоро публикацията, която ваши колеги са направили. Къде според вас е проблемът? Не е прекалено", заяви Цацаров, визирайки факта, че повод за проверката стана публикация на в. "Труд" подписана от автор, чието име не присъства в карето на изданието.

На предложението прокуратурата да снеме обяснения от въпросния автор, главният прокурор възрази, че разследващите не снемали обяснения от другите журналисти за техните публикации.

"Не мога да си спомня за ваши колеги от "Икономедиа", на които сме снемали обяснения. За Mediapool помня и какво от това?", добави главният прокурор в отговор на реплика от журналистите. Той подмина факта, че през последната година прокуратурата е образувала три проверки по публикации в "Капитал" и "Дневник", като целта на всяка една от тях не бе изясняване на изнесените в статиите обстоятелства, а установяване на източниците на информацията на авторите.

"Физически ако не съществува такъв човек (подписаният като автор на публикацията в "Труд" Калоян Стоев – бел.ред.), а ако фактите са верни? Образуваме досъдебно производство, а ако са неверни – отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да разбера защо толкова ви вълнува една рутинна прокурорска работа", продължи Цацаров.

Репликиран, че въпросната статия изглежда по-скоро като заяждане на Христо Иванов, отколкото като сериозно журналистическо разследване, Цацаров добави: "Защо считате, че е заяждане? Проверката не е срещу министъра, касае длъжностни лица от МП. Не е първата проверка, правена по сигнал в пресата, не е и последната. Не го свързвайте с министъра или с идеите му за съдебната реформа, както вчера неговият пресцентър направи опит да го отнесе към това. Добрите идеи се борят с по-добри идеи, лошите идеи се борят с добри идеи, те не се борят с прокурорски проверки".

"Съдебната реформа не може да се спре с прокурорски проверки"

"Съдебната реформа не може да се спре с прокурорски проверки. Това не е целта. Знаете много добре, че прокурорска проверка не може да спре реформа. Търсите нещо, което очевидно го няма, друг е въпросът как ще го интерпретирате", каза още Цацаров.

"Аз не решавам уравнения, като колегата Иванов. Ако той смята, че решаваме уравнение, аз имам решение, ако той няма решение, нека си решава уравнението", допълни той.

"Какво отношение има тази проверка към дебата за съдебната реформа?! Добре, де, като има сигнал, какво да правим? Ако се окаже, което според мен е много, много, много вероятно, че тук става дума за публикация, която няма нищо общо с реалността и нещата са повече от нормални? Какво ще ми кажете тогава? Постигнахте помирение с Христо Иванов", обобщи темата главният прокурор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Боряна Пирьова
  #13

  Съпротивата на ВСС срещу необходимата съдебна реформа вече достигна до там заседанията на ВСС да се превръщат в "другарски съд" срещу правосъдния министър. Разстоянието от доноси в ДС, които добре помним, до анонимни статии във вестник постепенно се стопява.

 2. Доналд Дък
  #12

  Това ли е правовия ред по който се защитават нашите изтъкнати другари от ВСС?

 3. Баба Гицка
  #11

  По отношението им към реформата ще ги познаете!

 4. борбътъ
  #10

  Щом толкова му се дразнят, значи Христо Иванов е на прав път. Съдебната власт в последните 20 години е голям корумпиран обор.

 5. Дани Борисов
  #9

  Вече започвам да се замислям дали самата прокуратура не си пише въпросните "сигнали", по които после се "самосезира". Не знам дали гражданите на България осъзнават колко опасни могат да бъдат подобни прецеденти, които вече се превръщат в тенденция.

 6. Nikola Nikolov
  #8

  Този - "богоравния", недосегаем и "независим" гл.прок. доооста е нашишкавял - същински "КОЙ", или, поне ако не е той, прлича твърде, твърде много на "КОЙ".Въобразява си горкият цацарчо, че ще е вечен на този пост и, поради тази причина, си е наумил, че може да определя правилата в системата...даже - да я саботира!Ние,обаче, ще проявим търпение и ще го изчакаме да се дооплеска.Дано не завърши така, както завърши негов колега-побъркан малоумник - да се крие като мишок из разни азиатски посолства, с помощта на комуноидите.Впрочем, въпросният филч. в лудницата ли е вече?

 7. daskal
  #7

  Само като се сетя колко много са безработните прависти в България...

 8. Gluon_deactivated_1487096673
  #6

  Ами собтвените им аргументи са валидни и против тях. Ако министъра няма право да им иска оставките и те нямат право да искат неговата (щото не го изират и не могат да се месят на другите власти). Кво скачат, мама им КаГеБейска!?

 9. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #5
 10. strobo
  #4

  Откъде го намериха този пишман правосъден министър? Та той освен дрязги и скандали, нищо друго полено не прави!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.