Един ден от отпуска на Цацаров: За общото между съдебната реформа и природата и без коментар за "Дунарит"

Снимка: БГНЕС

С уточнението, че е в отпуск и затова няма да коментира казуса "Дунарит" главният обвинител Сотир Цацаров участва в петък в откриването на районната прокуратура в Каварна. Годишната му почивка, която изтъкна като аргумент да не обясни какво се случва около военния завод, обаче не му попречи да се изкаже по всички останали теми – от Суджукгейт, през Цветан Василев и защитата по глобалния закон "Магнитски" до връзката, която направи между опазването на околната среда и съдебната реформа.

Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората, коментира Цацаров от Каварна по казуса с налагащите се забрани за ползване на земи в Северна Добруджа заради опазването на птиците. Рестрикциите станаха повод за протести на местни граждани, а заповедта, издадена от екоминистъра Нено Димов за обявяването на "Калиакра" за защитена зона, се проверява от прокуратурата дали е законна.

Обявявайки съпричастността си с местните, незнайно как главният прокурор намеси и темата със съдебната реформа.

За НПО-та, които печелят от природа и съдебна реформа

"Самото създаване на НАТУРА 2000, възлагането му и целият шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с НАТУРА 2000 е точно такъв“, заявява Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му се оказва, че толкова години не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки, ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях, голф игрища, защото част от законовите поправки в тази насока са "чист лобизъм“.

"Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин“, продължава той.

Според него трябва да се търси оптимално решение.

Цацаров посочва, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от прокуратурата.

"Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона "Калиакра“, посочва обвинител номер 1.

Главният прокурор казва още, че до края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко обвинението има основание да протестира заповедта за защитена зона "Калиакра“ пред Върховния административен съд (ВАС). По думите му в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона "Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова.

Той припомня, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това.

"Препоръка" към парламента

Веднага след това главният прокурор дава и "препоръка" на парламента – депутатите да направят преглед на "разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда". Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.

Годишният отпуск, който пречи на Цацаров да коментира случая "Дунарит", не го спира да вземе отношение по искането на Цветан Василев да получи защита от САЩ по глобалния закон "Магнитски".

Според него това е "само пропаганден шум". Цацаров не бил разтревожен, че адвокатите на бившия банкер в САЩ го наричат "нарушител на права".

"Пропагандният шум на Цветан Василев"

"Аз за Цветан Василев, както и институцията, в която работя, най-вероятно ще се окажа нарушител на неговите права така, както той ги разбира. Не можем да корим обвиняемия затова, че той избира своята тактика на защита. Конкретният обвиняем е избрал конкретна тактика на защита. На първо място - да избяга от правосъдието. На второ място - да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция. На трето място, ако стигнем до "закона Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум“, посочва Сотир Цацаров.

Той отбелязва, че от една страна е наета лобистка кантора, която е собственост на бивши държавни служители на САЩ, което е честа и нормална практика. Освен това са платени 50 000 долара. Към това се добавя представено чрез медия факсимиле на документа за регистрация на договора на Цветан Василев с въпросните лобисти. В него по думите на главния прокурор е посочен адрес на Василев в София: ул. "Кричим“. "Бих казал ясно, че адресът му е: Република Сърбия, Белград“, казва Сотир Цацаров и допълва, че е малко странно Цветан Василев да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото той не е борец срещу корупцията в световен мащаб.

Суджукгейт – първият случай в Спецсъда по новия НПК

Въпреки отпуска си Цацаров коментира словоохотливо с репортерите и случая Суджукгейт. Той съобщава, че делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. И че това ще бъде първото дело в Специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК, които парламента прие прие в края на сесията си.

"Суджукгейт“, цялото обществено и медийно внимание е обяснимо. Тук беше привлечено от този елемент от обвинението, който бе, как бяха – 4 тона суджук и 60 кг пастърма, и мисля, че филе. Но това е само на повърхността. Това е просто една схема. Ако вие произвеждате колбаси, от вас ще поискат колбаси. Ако правите мебели, ще поискат да обзаведете нещо. Това е една порочна форма на управление по места, която трябва да бъде ликвидирана“, заявява главният прокурор.

По думите му с единадесет души се е увеличил броят на свидетелите, които са се явили доброволно. По повод тиражираните в медии изявления за упражняване на административен натиск върху свидетели по това разследване Сотир Цацаров заявява, че горещо съветва ръководителите на въпросните местни администрации в Добрич да следват закона. "Очевидно прагът на търпимост на много от пострадалите е преминал, защото те свидетелстваха, както пред прокурор, така и пред съдия, абсолютно точно и без никакви колебания“, казва Сотир Цацаров и пояснява, че сега свидетелите по това разследване са над 20.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?