Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Един илитерат дописва Достоевски

6 коментара
Един илитерат дописва Достоевски

"Когато на героя на популярния роман му хрумне да вкуси духовна храна,

той отива в библиотеката и направо иска Платон или Аристотел,

ръководен очевидно от някакъв инстинкт за вътрешно сродство."

Съмърсет Моъм

Днес премиерът Борисов тръгна да обиколи трасето между Драгоман и Калотина и там срещна багериста бай Иван от Банкя. Заговориха се. Бай Иван си спомни бабата на Борисов, майка му, която го е учила в трето и четвърто отделение. Разказа също как навремето е строил два язовира в Сирия.

После групата си тръгна и Борисов сподели на министрите си: "Сега ще кажат, че имам язовир в Сирия. Ето, така ме омаскариха с Барселона. Казвам им, че нямам къща, а те пак за къщата питат. Това го пише в учебника по пропаганда – редиш само истини. Ето сега – от Банкя ли е Иван, от Банкя е. Учила ли го е майка ми – учила го е. Помагал ли е на баба ми – помагал е. Правил ли е язовир в Сирия – правил е. Аз после как да кажа, че нямам язовир в Сирия?"

Тук министър Петя Аврамова се подмазва: "Редно е след частния остров да си направите и частен язовир." И Влади Горанов да не остане назад: "Той островът е в язовира…"

Неземни слагачи!

После Борисов разказва за N-ти път една история: "В Братя Карамазови, мисля, имаше точно такава приказка. Той ли беше откраднал шуба или неговата шуба беха откраднали, имаше нещо за тоя човек…"

И следват едни повседневни обяснения, които малко ме е срам да ви предам, но се налага: "То не е все едно да ти откраднат шубата зимата и да ти е студено в Русия или да имаш две шуби. Едно и също ли е?"

Един политик не бива да си позволява да лъже, дори и за дребни неща. Щото който лъже на дребно, ще почне и на едро.

В едно интервю за "Плейбой" (бр. 46, 2006 г.), за да блесне пред Миролюба Бенатова, премиерът рече: "В Братя Карамазови" е казано: "Най-добрият начин да унищожиш един човек, е да си послужиш с добре подбрани истини за него". Или пак от тази моя любима книга: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!"

А когато повтори тази мисъл при Бареков, последният се прекръсти: "Доживях политик да цитира Достоевски!"

Аз обаче се амбицирах да проверя. Защото без да искам, в мен се породиха някакви необосновани съмнения по отношение на премиера, а това не беше хубаво. Не за друго, ами щото си имах достатъчно обосновани.

В "Братя Карамазови" няма такава мисъл. Проверих и в "Престъпление и наказание", щото човек като чете много и може да обърка произведенията… И там няма. Тогава се отнесох за арбитраж към Факултета по славянски филологии. Един асистент ми обясни, че това е руски виц, идиом, широко използван, но по някакви причини Достоевски не го е включил в творчеството си: "Шут его знает. То ли он украл шубу, то ли у него украли шубу. Что-то у него там с шубой!

Не знам кой излъга премиера. Може да са колегите му от ФСБ. Бойко казва, че той е "човекът, които най-много се е срещал с руските служби на най-високо ниво." Но може да е и Фандъкова. Но и за нейните познанията по Достоевски не бих свидетелствал пред редовно съдебно жури, ако, че твърдеше, че лягала с Достоевски. (Според мен "Престъпление и наказание" например е точно книга да се приспиваш! Особено там, дето Разколников коли бабичките с балтията…)

Що му е на Бойко да лъже, че е чел броточките Карамазови? По същите причини, поради които Доган говори на неговите като извънземен – "екзестенциален момент", "социалният вектор", морфичен резонанс"… За да цъка с език електоратът: "Бу адама чок челеби!" (този човек е много учен.) По-подробно това е обяснено от Хаджийски в есето "Парвенюто": "По въпросите на изкуството… мълчанието е гражданска смърт. Пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънките работи…"

Та истината е, че Борисов не е чел Достоевски. И не го упреквам, не очаквам да го е чел. Очаквам само да не лъже, че го е чел. Познавам доста, дето са го чели. И много други, които не подозират, че съществува. И знам на кои животът дава голямата награда… От много знание файда няма. "Целта на човека е знанието, но той не знае едно. Ще го спаси ли това знание, или ще го погуби. Той неизбежно ще загине, но няма да узнае какво го е погубило – дали знанието, което е овладял, или знанието, което му е липсвало…"("Цялото кралско войнство")

Все тая, що да се хабиш…

Както и да е. Това обаче не е краят на историята. Полани Лидия Илиева най-после разбули тайната на шубата. Наистина не е от "Братя Карамазови". И изобщо не е от Достоевски. Но все пак е от руската класика. От «Неоконченная повесть» (1888) на руския поет и писател Алексе́й Никола́евич Апу́хтин (1840-1893):

"— Граф велел уже назначить на это место чиновника канцелярии, Сергеева…

— Какого это Сергеева? — воскликнула графиня. — Уж не того ли, который в прошлом году был замешан в это грязное дело? Он украл какую-то шубу, или что-то в этом роде…

— Вы ошибаетесь, графиня; Сергеев ничего не украл, а напротив того: у него украли шубу.

— Ну, это совершенно всё равно, он ли украл или у него украли… Главное то, что он был замешан в гадком деле, une affaire de vol, а потому очень странно назначать его на такое видное место…"

Моля, който има достъп, да го сподели с премиера, за да престане да замесва невинния Достоевски.

А колкото до къщата в Барселона, нямам съмнение, че тя е купена с пари на Борисов, зле прикрити през общия им приятел със Златев Александър Чаушев.

На 26 юни 2012 Борисов споделя пред LОVЕ stylе: "Имa eднa гocпoжицa, кoятo ми e пo-близкa, милaтa, aкo я oбявя, щe я рaзкocтят. Кoгaтo приключa c държaвнaтa рaбoтa, щe ce oжeня и щe cи я прибeрa."

2012 е годината, в която въпросната двайсетина годишна госпожица ражда дъщеря. Чудесен повод бащата да подари на госпожицата къща. И това наистина се случва няколко месеца по-късно.

В края на 2015 г. в интернет се разпространи запис на разговор между Владимира Янева, тогава шеф на СГС, съдийката Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. Тогава Бойко беше наредил на Цацаров да «опраска» Янева. В този разговор за пръв път се споменава за къща в Барселона, която Борисов е купил и е настанил в нея любовницата си.

"Факт е, казва Янева, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил… има една, на която ѝ купи къща в БарЦелона за милион и половина евро!"

Борисов отказа да коментира: "Не мога да обръщам внимание на две свраки, които са се събрали и си говорят."

Да, де, ама едната от свраките, Янева, е семейна приятелка на Цветан Цветанов, вътрешен министър в първия кабинет на Борисов, прославил се, че подслушва наред, в това число и премиера. Така че няма никакво съмнение, че информацията на Янева е от първа ръка.

За момента пожарът беше потушен, но беше ясно, че всеки момент може да избухне отново. И трябваше да се вземат мерки. Какви мерки пише в учебниците по пропаганда, които Борисов е чел.

В средата на 2017 г. Един от нароилите се анонимни сайтове – informiran.net, свързван с Арман Бобикян, написа, че гръцки медии съобщили, че Борисов купил техен остров. Този сайт, никой нормален човек не го чете, камо ли да му вярва. Но Борисов му "повярва" и направи една сценка пред българските журналисти в Брюксел: "Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!"

Много злокачествена история, в която основният въпрос е защо Борисов и неговите пиари и съветници сами раздухаха този кьорфишек. Тогава написахме, че в случая се ползва една проста технология, която условно можем да наречем опровергаване на една истина чрез минала лъжа. Хващаш една фалшива новина и я опровергаваш. И след това, колчем се появи истинска новина, веднага я свеждаш като надеждност до фалшивата. Ако например се появи реална новина за един милиард, откраднат от акциза на горивата, вадиш коза от ръкава: "Да, бе, вярно е колкото за острова."

През юли 2017 г. в социалните мрежи беше разпространено едно видео, наречено "Да спрем разграбването на България". В него се твърдеше, че Борисов е купил къща на любовницата си Мис бикини 2006 Борислава Йовчева за 3 млн. евро в Барселона и е захранил сметките на нейни фиктивни фирми с 5 млн. евро.

Намекваше се също, че манекенката има 6-годишно дете от този, дето ѝ е купил къщата… Тогава Сашо Диков запита премиера и той, естествено, отрече: "Както ви е известно, напоследък станахме свидетели на множество фалшиви новини и внушения по мой адрес от анонимни автори…"

И така превенцията с фалшивия остров сработи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. асен
  #6

  Мир на душата ти, докторе!

 2. Н
  #5

  Много елегантно е написано,обаче по ми напомня стила на Гогол -спокоен,статистически-отчетен и хроникъорски. Руската класика ми е била една от силните дисциплини в младостта, нищо че ми донесе повишено внимание от среди, които ми завъртяха един адски номер. Както и да е -май не става въпрос за "украли шубу,отрубили губу.../бел.а/, а по-скоро за хроники на висшето ни общество,както и подготовка на платформи слухове за вотовете. И все пак - больше люблю Ильфа с Петровичем ,Достоевски и тези братя са сложни персонажи,а иначе все се харесва автора и произведенията му на чуствителни и уязвими психики,пък нашият не е такъв.

 3. Сократ
  #4
  Отговор на коментар #3

  Ааа, сакън! Аз живеех до(на) стадиона.Обаче филии с мас не съм ял."С две шепи джанки в пазвата ..."

 4. Джелсомино
  #3

  Обикновено тия, които предпочитат да ритат топка, не намират време за четене на книги.

 5. Ген. Иван Колев
  #2
  Отговор на коментар #1

  Той не е и чел други. А и за Винету не е сигурно :-)

 6. Solar Power
  #1

  Оф, май не трябваше да четеш други книги освен Винету ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.