Един милион европейци подкрепиха инициатива срещу разхищението на храни

Един милион европейци подкрепиха инициатива срещу разхищението на храни

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души, съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес.

В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон.

Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи, даващи право на политическо предложение, ако е подкрепено от най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС.

Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният ѝ организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС.

"Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни", каза Дерамбарш, добавяйки, че е получил уверение от Елисейския дворец, че това може да се случи тази година.

За последните две години, откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, отчете Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната – службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.

Споделяне

Още от Европа