Един милион граждани с пенсии до 251 лв. ще получат 50 лв. коледна добавка

Възрастните хора с пенсии до 251 лв., колкото е линията на бедността, ще получат коледни добавки, чийто най-вероятен размер ще е 50 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти в парламента.

Ако се приеме този вариант, ще са необходими 50 млн. лв. за изплащане на добавките, защото става дума за малко повече от един милион пенсионери, което е половината от всички граждани, получаващи пенсии.

Нашето желание е да дадем добавки на всички пенсионери, но нямаме тази възможност, посочи Адемов и допълни, че ако бъдат осигурени парите, за първи път от четири години насам ще има добавки.

Според министъра е най-добре добавката да е унифицирана, а не да зависи от осигурителния принос. Министърът поясни още, че необходимите пари за изплащането ѝ ще дойдат от евентуално преизпълнение на бюджета, от една страна, и от друга - от икономии на ведомствата.

Дали ще има коледни надбавки, трябва да стане ясно до 15 ноември, докогато е срокът Надзорният съвет към НОИ да вземе решение, посочи Адемов.

Ако успеем да намерим средства дотогава, до края на годината българските пенсионери могат да получат дългоочакваните коледни надбавки, добави министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?