Един на всеки пет души смята жените за по-нисши от мъжете

Един на всеки пет души смята жените за по-нисши от мъжете

Един на всеки пет души по света смята, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, а също че мъжете са по-способни на работното място и в училище, сочи глобално проучване, публикувано - в навечерието на Международния ден на жената, 8 март, предаде Ройтерс.

Почти всички от интервюираните 17 550 души са съгласни, че мъжете и жените трябва да имат равни права. Три четвърти от тях обаче признават, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство.

Окуражаващо е, че огромното мнозинство от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма.", каза Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?