Един на всеки петима европейци е пробвал канабис

Един на всеки петима европейци е пробвал канабис

Един на всеки петима европейци е пробвал канабис поне веднъж в живота си. Това показва изследване на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, цитирано в четвъртък от информационните агенции. 13,4 милиона европейци са употребили този вид наркотик само през през май.

Според експертите Мароко остава главен източник на канабис за Европа. Тайланд, Афганистан, Пакистан и някои централноазиатски бивши съветски републики обаче също снабдяват нашия континент.

Културата на употребата на канабис у дома е започнала да променя облика на европейския пазар през последното десетилетие, се отбелязва в изследването. В някои европейски държави вътрешното производство вече е сериозен дял от предлагането. Така например то е над 50 процента във Великобритания.

Цената на канабиса варира в широки граници - от 1.4 евро за грам в Испания до 21.5 евро в Норвегия. "Тревата" по правило е по-евтина - в рамките на 1.1 до 12 евро.

В проучването експертите наблягат на културния феномен, какъвто е в наши дни употребата на канабис. Специалистите насочват вниманието към еволюцията на отношението към този вид дрога в политически, законодателен, икономически, социален, санитарен и медицински план.

Изследването е установило и големи разлики в националните законодателства по въпроса на отделните страни членки на Европейския съюз. Авторите прогнозират, че евентуалното хармонизиране на законодателната рамка ще е много бавно. Така например Португалия е декриминализирала консумацията на канабис през 2000 г., а година по-късно Люксембург е заменил наказанието за употреба и притежание на този вид наркотик с глоба вместо затвор. За сметка на това Дания и Италия са затегнали през последните години законодателствата си, а Холандия се е отказала частично от либералната си политика към заведенията, в които се продава канабис.

Базираният в Лисабон център отчита, че новите страни членки на Европейския съюз, приети от 2004 г., често имат най-строгите закони в тази област. Освен това в тези държави проблемите с наркотиците са смятани за по-малко тежки от безработицата и бедността, независимо че употребата на дрога там нараства с бързи темпове.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?