Един от деветимата върховни съдии в САЩ се оттегли

Очертава се люта политическа битка за неговия заместник

 Антъни Кенеди и Доналд Тръмп

Един от деветимата съдии във Върховния съд на САЩ - Антъни Кенеди, обяви намерението си да се оттегли след 30-годишна служба в най-висшата съдебна инстанция на страната, съобщи Ройтерс. 

Това дава възможност на президента Доналд Тръмп да назначи на негово място приемник, който да засили още повече консервативния уклон на Върховния съд. 
 
82-годишният Кенеди бе номиниран за върховен съдия от президента републиканец Роналд Рейгън през 1988 г. макар да бе традиционен консерватор, той нерядко подкрепяше либерални каузи и и изигра централна роля в утвърждаването на правата на гейовете и на правото на аборт. 
 
Оставката му влиза в сила на 31 юли. 
 
Кенеди лично посети президента Тръмп в Белия дом, за да го уведоми за намерението си. След като горещо му благодари за неговата служба в името на страната, президентът каза, че процесът за утвърждаването на негов приемник трябва да започне "незабавно". 
 
Процедурата започва с обсъждането на номинирания от президента съдия в юридическата комисия на Сената. 
 
Ако препоръката е положителна, тя се утвърждава с абсолютно мнозинство от пълния състав на Сената. 
 
"Надявам се да изберем човек с толкова забележителни качества като Кенеди, каза Тръмп. 
 
Той добави, че ще номинира нов върховен съдия измежду същите 25 потенциални кандидати, които той оглеждаше, когато назначи Нийл Горсъч за върховен съдия миналата година. 
 
Горсъч рязко наклони в полза на консерваторите баланса във Върховния съд. 
 
Върховните съдии в САЩ се избират пожизнено, освен ако те самите не пожелаят да се оттеглят. 
 
Коментаторите са единодушни, че това намерение на президента вещае нова остра политическа битка в Конгреса. 
 
Според лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл предложението на президента се очаква да бъде внесено за обсъждане в Сената през есента. 
 
Мнозина видни демократи вече се обявиха срещу прибързан избор на нов върховен съдия преди междинните избори през ноември, на които те се надяват да променят съотношението на силите в Сената. 
 
Илюстрирайки високия залог в предстоящата битка, сенаторът демократ Чък Шумър каза, че предстоящият избор е "най-важният за Върховния съд от най-малко едно поколение насам".
Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?