Един от избягалите убийци на Стоян Балтов е задържан в ЮАР

Предстои местният съд да се произнесе за екстрадицията му

Вили Георгиев. Снимка: БГНЕС

Един от двамата осъдени бегълци за убийството на студента Стоян Балтов през 2008 г. е задържан в ЮАР, съобщиха от прокуратурата в петък.

Става въпрос за Вили Георгиев, който изчезна заедно със Светлозар Стоянов в края на 2014 г., след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди 18-годишните им присъди.

Тогава в затвора влезе само третият подсъдим по делото – Александър Данаилов, който също получи 18 години зад решетките.

От държавното обвинение напомнят, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил до ЮАР молба за екстрадицията на Георгиев още м.г. В изпълнение на това искане местните власти са задържали беглеца в петък.

"Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в гр. Порт Елизабет, ЮАР. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България", допълват от прокуратурата.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град в София. Той почина след нанесен му зверски побой с ритници по главата и тялото.

Делото бе разгледано на първа инстанция от Софийския градски съд (СГС). Първоначално прокуратурата обвини само Александър Данаилов и Вили Георгиев. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с още 4 месеца и новият обвинителен акт бе внесен на следващата година. В него вече бе включен и Светлозар Стоянов.

На първа инстанция делото приключи с присъди през лятото на 2013 година – почти 5 години след убийството. Александър Данаилов и Светлозар Стоянов получиха по 18 години затвор, а Вили Георгиев бе оневинен. Делото се забави допълнително заради бавното написване на мотивите към решението.

Двете следващи инстанции обаче се постараха да разгледат случая скоростно и се произнесоха само за няколко месеца през 2014 г. През април Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдите на двамата осъдени, но осъди третия подсъдим също на 18 години затвор. През декември същата година ВКС потвърди наказанията им.

Междувременно Георгиев и Стоянов успяха да се укрият въпреки предупрежденията за тази опасност, отправяни от роднините на Балтов. През 2016 г. семейството на убития студент осъди СГС и прокуратурата за обезщетение от 100 000 лева заради бавно правораздаване.

Двамата бегълци станаха част от неформалния списък с укрили се подсъдими по знакови дела през последните години. Сред тях са признатите за виновни за рекет и сформиране на организирана банда дупнишки "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, осъденият за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров, както и Евелин Банев-Брендо, който е издирван от България, Италия и Румъния заради постановени срещу него присъди за пране на пари и наркотрафик.

Споделяне

Още от България