Един от лидерите на "Десен сектор" се е застрелял случайно

Един от лидерите на радикалното украинско движение "Десен сектор", Олександър Музичко, се е застрелял случайно с пистолет, докато оказвал съпротива на милиционерите, които опитвали да го задържат. Това заяви заместник-главният прокурор на Украйна Олексий Баганец на заседание на временната следствена комисия на Върховната Рада, разследваща обстоятелствата около смъртта му, предаде ИТАР-ТАСС.

Тялото на Музичко, известен като "Сашко Билий" ("Сашко Белия"), беше открито през нощта на 25 март в село Бармаки, недалеч от град Ровно, с огнестрелни рани в областта на сърцето. Същият ден вътрешното министерство заяви, че той е бил ранен от полицаи от спецподразделението "Сокол" по време на акция за задържането му.

От "Десен сектор" твърдят, че Музичко е бил "застрелян според плана" от спецполицаите. Те обвиниха за това Арсен Аваков, назначен от Върховната Рада за министър на вътрешните работи.

След извършено служебно разследване, украинското вътрешно министерство обяви действията на спецполицаите от "Сокол" за правомерни. Следователите стигнаха до заключението, че Музичко се е самонаранил, докато е оказвал въоръжена съпротива на сътрудниците на милицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят