Един от най-богатите китайци осъден на 14 години затвор за подкупи

Един от най-богатите китайци - 41-годишният Хуан Гуанюй е осъден на 14 години затвор за плащане на подкупи и незаконни бизнес практики, съобщиха световните агенции във вторник.

Гуанюй, който за известно време бе най-богатият китаец, е осъден и да заплати глоба в размер на 88 млн. долара .

Той е построил бизнеса си почти от нищото, след като напуска училище преди 30 години. Гуанюй е собственик на верига от 1300 магазини в Китай. Според съда обаче той е платил подкупи на петима правителствени служители. Подкупите Хуан плащал, за да получи изгодни договори както за Гоме електрикъл, така и за друга своя компания за недвижими имоти.

Гуанюй беше арестуван през ноември 2008 г., като делото срещу него беше първият процес в Китай срещу толкова богат частен предприемач.

Той е син на бедни, но набожни селяни, принадлежащи към християнската общност в Китай. Роден е в южния пристанищен град Шанту и първоначално се препитава, като продава часовници и радиоапарати на сергия на градски пазар.

Компанията му Гоме електрикъл за електронни и електродомакински уреди се слави с това, че в нейните магазини се правят доста големи отстъпки, които подбиват цените на конкурентите.

През 2008 г. Гуанюй оглави класацията на китайското списание Хурун за най-богат жител на Китай с имущество от около 6.3 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?