Един от най-големите сайтове за споделяне беше затворен

Американските власти затвориха един от най-големите сайтове за споделяне на файлове. За нарушаване на авторските права бяха обвинени седем души, съобщиха агенциите.

Базираният в Хонконг Megaupload.com е спрян при акция, определена от ФБР като "един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ".

Основателите на сайта Ким Дотком и Матиас Ортман са били арестувани в Окланд, Нова Зеландия, заедно с двама техни служители. Те са обвинени за онлайн пиратство и престъпления. Според федералните прокурори дейността на сайта е причинила на авторите щети за над 500 млн. долара.

В отговор на акцията хакери от групата на "Анонимните" блокира сайтовете на ФБР и на Министерството на правосъдието, както и на най-голямата в света музикална компания “Юнивърсъл Мюзик”, съобщи  Би Би Си.

Изпълнителен директор на сайта е бил Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс, който е имал подкрепата на звезди като Кени Уест, посочват американски медии. Според тях затвореният сайт е бил популярен сред холивудските знаменитости като Ким Кардашиян и Пи Диди.

В момента в САЩ се води дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект SOPA (Stop Online Piracy Act - "Стоп на онлайн пиратството") и PIPA (Protect IP Act - "Защита на IP адресите").

Големите интернет компании като Google и Facebook се оплакаха, че законите, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура.

Френският президент Никола Саркози приветства затварянето на Megaupload, заявявайки, че операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали. "Дойде време за засилено съдебно и полицейско сътрудничество между държавите" в борбата с интернет пиратството, казва Саркози в свое заявление.

Споделяне

Още от Свят