Един от най-известните циркове в САЩ закрива манежа след 146 години шоу

Един от най-известните циркове в САЩ закрива манежа след 146 години шоу

Една от най-известните и най-стари циркови трупи в САЩ ще прекрати представленията си след 146 години съществуване заради слаби продажби на билетите и високите разходи за поддръжка.

Циркът на "Ринглинг брадърс" и "Барнъм и Бейли", известен със слогана си "Най-великото шоу на земята", вдъхновен след участие в спечелил награда Оскар едноименен филм през 1952 г., ще се сбогува с публиката си през май 2017 г., предаде ББС в неделя.

"След много оценки и обсъждания, семейството ми и аз взехме трудното бизнес решение циркът да даде последните си представления през май", казва в изявление Кенет Фелд, директор на компанията "Фелд Ентъртейнмънт", която управлява цирка от края на 1960-те години.

От съобщението става ясно, че зрителските посещения рязко спаднали след като през май 2016 г., след дългогодишни правни спорове със защитници на правата на животните, циркът прекрати шоутата със слонове. Животните бяха изпратени в център за защита на слоновете в щата Флорида.

Защитници на животните приветстваха новината за затварянето на цирка. ПЕТА от десетилетия провеждат кампании срещу представленията с различни животински видове в цирка. В изявлението си организацията посочи, че това възвестява края на най-тъжното шоу на света за дивите животни. Организацията настоя останалите циркови трупи, които използват животни, да последват примера, защото той е знак за променящите се времена.

Скот О'Донъл от Световния музей на цирковото изкуство обясни, че циркът завинаги ще остане част от американската история.

"Циркът е невероятна част от американската култура. Нито една друга форма на забавление не е въздействала върху американската култура като цирка. В разцвета на цирка при пристигането му в някой град са затваряли училищата, работниците са били пускани от работа. Било е като национален празник", посочи Скот О'Донъл.

Цирковата трупа, включително животните в нея, участваха във филма "Най-великото шоу на земята", който спечели през 1952 г. два Оскара, включително за най-добър филм, припомня ББС.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?