Един от новите министри с картон в бившитe ДС и РУ на ГЩ

В правителството на Симеон Сакскобургготски е открит един министър, картотекиран като нещатен сътрудник на бившата ДС и РУ на ГЩ. Това съобщи комисията по досиетата, която днес приключи проверката на министрите от новия кабинет. Комисията, председателствана от Методи Андреев, е проучила данните от ДИА - МВР, НРС, служба "Сигурност - ВП и ВКР" и служба ВИ към МО. Съгласно закона името на картотекирания служител на бившите служби не може да бъде огласявано.

Известният един картотекиран сътрудник от новото българско правителство няма да бъде оповестен по смисъла на чл. 5а от Закона за достъп документите на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб.

Този текст от закона гласи: "Не се счита за установена по безспорен начин принадлежността към бившата Държавна сигурност или към бившето разузнавателно управление на Генералния щаб на лица, чиито имена и псевдоними са включени в справочната картотека или в регистрационния дневник на съответната служба, но за които липсват документи по чл. 5, ал. 2 и 3."

НД "Симеон Втори" единствена от другите партии, които се състезаваха на изборите, се съобрази с призива на ОДС да започне на чисто, като провери кандидат-депутатите си за агентурно минало.

На 26 юни комисията по досиетата оповести имената на сътрудниците на бившата ДС и бившето РУ на Генералния щаб сред висшите етажи на изпълнителната власт от 1989 г. досега.

До момента са установени 121 министри, зам. министри и висши държавни служители, от които за 44 има безспорни доказателства за сътрудничество, 43 са картотекираните, а 23 са спорните, за които не са намерени безспорни доказателства за принадлежност към ДС или РУ на ГЩ. За останалите 11 службите са представили мотивирани доклади да не се разкриват имената им. Двама бивши министри са сред картотекираните.

Най-много сътрудници на бившата ДС и РУ на ГЩ има в кабинета на Жан Виденов - 12 безспорни и 11 спорни и картотекирани. Най-малко сътрудници на службите има в кабинета на Иван Костов. Единственият безспорен там е Румен Драганов, заместник-министър на търговията и туризма само за три месеца.

Архив по темата
Най-много агенти при Виденов, най-малко при Костов
26 юни 2001
Още от България