Един от основателите на “Дийп Пърпъл” Джон Лорд почина

Джон Лорд, БГНЕС

Един от основателите на легендарната група “Дийп Пърпъл” Джон Лорд е починал в понеделник на 71 години. Той е страдал от рак на панкреаса, предадоха агенциите.

 

Роденият на 9 юни 1941г. в Лестър музикант учи класическо пиано от 5-годишен. Докато е тийнейджър като много момчета той се вълнува от възхождащият рокендрол, R&B и блус и от записите на пианисти като Джери Лий Люис и Джими Макгриф.

 

През 1959 г. Джон Лорд се мести в Лондон, за да се пробва в театъра. Свири на пиано и Hammond орган по клубовете, за да плаща сметките си за школата по сценична реч и драма. През 1964г. Лорд е на клавирите при записа на хита You Really Got Me на Kinks.

 

Лорд намира личния си стил при сформирането на групата Santa Barbara Machine Head, в която свири бъдещият ролингстоунс Рони Ууд. Той залага на комбинация от орган и китара, което става основа за успехът на “Дийп Пърпъл”.

 

В първата си група Лорд среща басиста Ник Симпър и двамата се превръщат в ядрото на “Дийп Пърпъл”. Мениджърът Тони Едуардс инвестира и привлича още китариста Ричи Блекмор, певеца Род Евънс и барабаниста Йън Пейс. Това е и първоначалният състав на легендарната група от 1968 г.

 

В следващите 8 години идват и си отиват членове на групата, но тя свири в десетки държави пред публика, надхвърляща 100 000 души. Издават и редица албуми, сред които In Rock (1970), Fireball (1971), Machine Head (1972) и Burn (1974), които впоследствие стават класика.

 

През 1976г. обаче всичко се разпада сред изтощение, кавги, алкохол и наркотици.

 

Лорд, Блекмор, Пейс, Йън Гилън и басистът Роджър Глоувър сглобяват групата отново през 1984 г. за още няколко албума.

 

Като голям музикант Джон Лорд обичаше експериментите, като включваше и симфонични оркестри и хор.

 

През 2002г. той иска от “Дийп Пърпъл” една година почивка, но му е отказано и напусна групата.

Споделяне

Още от