Един от стрелците в Далас искал да убива бели – най-вече полицаи

Петима служители на реда станаха жертви на снайперисти, 14 са ранени

Единият от снайперистите, причинили смъртта на петима полицаи в американския град Далас и ранили още 12 служители на реда и двама цивилни в четвъртък вечерта, е заявил, че иска да убива бели хора – особено полицаи. Самият той бе ликвидиран от полицията, съобщиха официално властите на града. Преди това се смяташе, че укрилият се в гараж след стрелбата по протест стрелец се е самоубил.

Директорът на полицията в Далас Дейвид Браун съобщи пред журналисти, че мъжът, който е бил обсаден от полицаите след стрелбата, в хода на преговорите с тях е заявил, че разгневен от убийствата на чернокожи от полицаи в последно време, както и протестните движения и иска да убива бели хора – най-вече полицаи.

Браун, който е чернокож, обясни, че в крайна сметка след 45-минутна престрелка с мъжа и неуспешни преговори да се предаде, той е бил взривен с доставен с робот експлозив.

Преди това мъжът уверил, че действа сам и че не е свързан с никоя групировка но твърдеше, че е заложил експлозиви в района на стрелбата, но такива не бяха открити от сапьорите. От ЕнБиСи съобщиха, че мъжът е идентифицилан като 25-годишния Мика Ксавиер Джонсън, който бил от региона на Далас и няма криминално минало, нито дании за връзки с терористични организации.

Във връзка със стрелбата са арестувани трима души - една жена и двама мъже, които не желаят да сътрудничат на разследването и не посочват мотивите си. Полицията не е сигурна дали и други хора не са били замесени в атаката.

Малко след стрелбата полицията разпространи снимка на чернокож мъж с пушка в ръка и призова гражданите да съдействат за залавянето му. До това обаче не се стигнало, тъй като афроамериканецът сам се предал. След разпита той е пуснат. Откритото носене на оръжие в щата Тексас е разрешено, стига човек да има разрешително, припомня Франс прес.

Снайперистите са открили синхронизиран огън от различни високи позиции преднамерено срещу полицаи, охраняващи около 20.45 часа в четвъртък вечерта центъра на Далас, където в оживен район с кафенета, ресторанти и административни гради, минавал протест срещу станалите в последните дни убийства на чернокожи мъже от полицаи.

Тази сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле докато е бил в колата си. Заедно с него са пътували жена и дете. Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол.

Демонстрации заради застреляните афроамериканци имаше още в няколко града, но трагедията в Далас, взела най-много полицейски жертви в САЩ след 11 септември 2001 г., засенчи останалите протести.

Америка е ужасена от убийството на полицаи в Далас, каза американският президент Барак Обама, който е в Полша за срещата на върха на НАТО, съобщиха световните агенции.

Няма никакво оправдание за такъв пропит с омраза, преднамерен и жалък акт, заяви Обама. По думите му по случая се работи съвместно с ФБР.

Часове преди кървавия инцидент в щата Тексас Обама заяви, че полицейските управления в страната трябва да се реформират бързо.

Полицаите използват огнестрелно оръжие два пъти по-често по чернокожи, отколкото по бели граждани на САЩ, заяви Барак Обама след пристигането си във Варшава за участие в срещата на върха на НАТО, предаде ТАСС.

"Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30 процента по-често от останалите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често, а полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", допълни Обама.

Той посочи, че последните две фатални стрелби не са изолирани инциденти. "Те са симптом на по-големи предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

"Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта президентът на САЩ.

Обама поднесе съболезнованията си на семейството на чернокожия, който бе убит от полицай от щата Минесота.

Споделяне