Един от топ кредитополучателите на ББР връща предсрочно 40 млн. лв.

Министър Петков най-сетне смени надзора и управителния съвет на държавната банка

Един от 8-те топ кредитополучатели на държавната Българска банка за развитие (ББР), които са получили заеми за близо 1 млрд. лв., е обявил, че ще върне предсрочно до дни 40 млн. лв. от получения кредит. Изненадващата новина обяви във вторник министърът на икономиката Кирил Петков. Той обаче не спомена името на кредитополучателя.


Министър Кирил Петков представи новите членове на надзора и управителния съвет на ББР. Снимка: Министерство на икономиката

Още в първите дни на мандата си Петков обяви, че 8 големи фирми са получили заеми за близо 1 млрд. лв. от ББР, която по закон би трябвало да подкрепя не приближени до властта "бизнесмени", а малки и средни фирми. По данни на министъра над половин милиард лева са получени от 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Останалите пет компании, взели едри кредити, също не са случайни.

"Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона. Над 118 милиона е получил всеки от тях. Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има индиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза служебният министър Кирил Петков тогава.

Сред големите кредитополучатели са  "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Роудуей кънстръкшън", "Техномаркет", "Интернешънъл инвестмънт", "Транспект" и "Инса ойл". Част от тях се свързват с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, други с Румен Гайтански – Вълка и Параходство "Български морски флот" на братя Домусчиеви.

Междувременно във вторник Кирил Петков се похвали, че след около месец и половина усилия най-сетне е успял да смени ръководството на ББР. Той представи новите членове на управителния и надзорния съвет на ББР пред работещите в банката. Промяната в състава на надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. Министърът изтъкна, че от днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

Друга важна промяна е, че бе заложен таван от 5 млн. лв., който ще е максималната сума, която едно юридическо лице занапред може да вземе от банката.

"Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти", обобщи Кирил Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?