Един от "туристите" по случая "Скрипал" се оказа полковник от ГРУ

Лондон: Кремъл плати много висока цена за отравянето на Скрипал

Един от "туристите" по случая "Скрипал" се оказа полковник от ГРУ

Разкрита е истинската самоличност на един от двамата руснаци, обвинени по-рано този месец от британската прокуратура за отравянето на бившия двоен руски шпионин Сегей Скрипал и дъщеря му Юлия, сочи съвместно разследване на групата "Белингкат" и на руското издание "Инсайдър".

Представящият се за туриста Руслан Боширов всъщност се оказва 39-годишният полк. Анатолий Владимирович Чепига от поделението за специални операции на Главното управление на разузнаването на руската армия (ГРУ), който е носител на орден Герой на Руската федерация, връчен му с президентски указ преди 4 години.

Тази информация бе потвърдена от британския министър на отбраната Гейвин Уилямсън и двама европейски източници от разузнаването, предаде Ройтерс. Уилямсън написа в профила си в Туитър, че истинската самоличност на единия от заподозрените от Солсбъри е разкрита и че зад нея стои руски полковник.

"Искам да благодаря на всички хора, които работят така неуморно по този случай", добави той в публикацията си, която бе разтълкувана от Ройтерс, като директно потвърждение на рзследването на "Белингкат" и "Инсайдър". Малко по-късно обаче туитът на британския военен министър е бил изтрит.

Представящите се за руските туристи Руслан Боширов и Александър Петров бяха обвинени в опит за убийство чрез отравяне с нервнопаралитичния агент Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в Солсбъри. Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.

Боширов и Петров се появиха по държавния руски телевизионен канал RT, където обясниха, че отишли в южния английски град, за да посетят местната катедрала, но останали там по-малко от час заради лошото време. Лично руският президент Владимир Путин декларира, че става въпрос за най-обикновени цивилни лица. Впоследствие журналисти установиха, че паспортите са с два последователни номера и са издадени от бюро на паспортната служба, за която се твърди, че обслужва кадри на ГРУ.

Според данните, публикувани от "Белингкат" и "Инсайдър", полк. Чепига, представящ се за Боширов, е роден на 5 април 1979 г. в село Николаевка на китайско-руската граница. На 18 години постъпва в намиращото се на 40 км престижно Далекоизточно висше общовойсково командно училище (ДВОКУ), където се подготвят и офицери за спецназ отрядите на ГРУ.

Той завършва с отличие и е изпратен да служи в 14-та бригада от спецназа на ГРУ. Подразделението му (74854, а преди това – 20662) играе важна роля във втората чеченска война, където Чепига е бил три пъти "в командировка" и има над 20 награди и отличителни знаци. През декември 2014 г. той получава звание Герой на Руската федерация, "за изпълнение на миротворческа мисия", под което обикновено се разбира участие на страната на сепаратистите във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Някъде между 2003 г. (последната, в която е установено, че е в 14-та бригада в района на Хабаровск) и 2010 г. (годината, за която е известно, че му е издаден първият паспорт с фалшива идентичност) Чепига получава самоличността на Руслан Боширов и се мести в Москва. От "Белингкат" обясняват, че фактът, че той е с чин полковник и участва в секретни мисии зад граница, сочи, че почти сигурно е завършил в столицата Военната дипломатическа академия, която сред хората от ГРУ е известна като "Консерваторията".

 

Лондон: Кремъл плати много висока цена за отравянето на Скрипал

 

Британският министър на външните работи Джереми Хънт каза днес, че светът няма да е уютно място за Русия, ако е използвала химическо оръжие, предаде Ройтерс.


Кремъл може да съжалява, че е заповядал химическо нападение срещу бивш руски шпионин в Англия, заяви Хънт в интервю за телевизия Скай нюз.


Агенцията припомня, че министър-председателката Тереза Мей, заедно с държави съюзници, нареди най-голямото ескпулсиране на руски дипломати от кулминацията на Студената война.


Британският външен министър каза, че е имал днес "честна обмяна на мнения" с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на Ню Йорк. "Не е приемливо Русия да заповядва на двама агенти от ГРУ (военното разузнаване) да използват химическо оръжие на британска земя", подчерта в същото време той, като припомни твърдата реакция на Мей.


"В дълбините на Кремъл, ако размишляват дали извършеното е било умно, сигурно се чудят дали е така. Платиха много висока дипломатическа цена", каза Хънт.


"Трябва да разберат, че в света няма да има уютно място за Русия, ако това е начинът, по който се държи", подчерта той.

 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?