Един по-малко в надпреварата за членове на КЕВР

Тезисни концепции на енергийните кандидатите, само водният повдигна щекотливи проблеми

Един по-малко в надпреварата за членове на КЕВР

Борещите се за четирите места на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаляха с един до осем кандидата, след като бившият кмет на софийския район "Лозенец" Любомир Дреков е оттеглил номинацията си. Той бе предложен за поста на икономически комисар от ГЕРБ и отказът му бе обявен от председателя на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов по време на заседанието ѝ във вторник, на което бяха изслушани концепциите на претендентите за запълването на половината състав от комисари.

Какви са причините Дреков да напусне надпреварата не стана ясно, но той става вторият оттеглил се от процедурата. Преди две седмици изненадващо ГЕРБ обяви, че единственият претендент за председател на енергийния регулатор – шефът на дирекция "Електро- и топлоенергетика" в КЕВР Пламен Младеновски, се е отказал. Последва обявяването на нова процедура за номинации, като в енергийните среди се коментираше, че номинацията на Младеновски е свалено по нареждане на премиера Бойко Борисов и се е готвила схема за овладяването на регулатора от ДПС. В изтеклия миналия петък срок обаче не беше внесена нито една номинация и Валентин Николов коментира пред Mediapool, че единственият възможен ход е обявяване на трета процедура за кандидати за шеф на КЕВР. Засега обаче този въпрос не е повдигнат и по всичко личи, че Иван Иванов, чийто петгодишен мандат изтече през април 2020 г., ще остане още известно време на поста.

След отказа на Дреков, за поста на икономически комисар ще се борят предложеният от ГЕРБ Георги Добрев и номинацията на БСП Любомир Денчев. Денчев, който е бил шеф на "Булгаргаз" се включи и в надпреварата през 2015 г., но не получи подкрепата на народните представители. Добрев в момента работи в "Българския енергиен холдинг" и макар че е претендент и за енергиен комисар е по-вероятно да бъде одобрен за член с ресор икономика.

За воден комисар от БСП е номиниран единствено Димитър Кочков, чийто петгодишен мандат на тази длъжност също изтече през април и със сигурност ще бъде преизбран. Кочков бе единственият, който разви адекватна концепция за регулациите във водния сектор, засягайки сериозните проблеми с бавената реформа. Той изрази становище, че трябва да въведе задължително лицензиране за ВиК дружествата, за да не се получава така, че някои от тях да не внасят бизнес планове в регулатора и цените и инвестиционните им разходи да са извън държавния контрол. Ако се въведе лицензиране, малките дружества без капацитет да управляват мрежите, ще бъдат принудени да се оттеглят, а водните асоциации ще могат да предоставят ползваните от тях активи на оператори с възможности. Кочков посочи още, че недостигът на инвестиции във водна инфраструктура е 200 млн. лв. годишно, но дори и при признаването на сегашните вложения в цената на водата има проблеми със социалната поносимост на нейния размер.

Реално най-големият интерес е към двата поста на енергиен комисар. Освен Георги Добрев, още петима се състезават за тях. Сред тях са досегашният член Евгения Харитонова, която от дълги години работи в КЕВР, и Валентин Терзийски, който в момента е в ръководството на "Топлофикация София" и дълги години е оглавявал топлофикации, свързвани с Христо Ковачки. И двамата са номинации на ГЕРБ.

Предложението на "Обединените патриоти" е досегашният член на комисията Владко Владимиров, а това на "Воля" е Кремен Георгиев, който бе шеф на столичното парно, но подаде оставка.

Представените уж концепции от кандидатите бяха по-скоро преповтаряне на вече обявяваните цели на сегашния състав на КЕВР и тезисни и протяжни изказвания.

Терзийски декларира, че ще работи за максималната защита на интересите на потребителите.  Владимиров напомни колко е важно да има свободен и ликвиден енергиен пазар с чиста енергия. Добрев обясни, че приоритет ще му е трансформацията на пазара и социално поносимите цени за домакинствата. Харитонова отбеляза като предизвикателство предстоящото лицензиране на газовите дружества. Любомир Денчев смята, че КЕВР трябва да е по-активна в законодателните си инициативи и да има професионален говорител, а не тази роля да се изпълнява от председателя.

Предстои гласуване в петък в пленарна зала кои четирима от осмината ще попълнят изтеклите мандати.

Споделяне

Още от България