Един работнически обяд на премиера

Един работнически обяд на премиера

Премиерът Сергей Станишев посети в сряда завод за производство на стъкло край София. Срещна се с работници, поприказва с тях, и за да демонстрира, че е човек от народа, обядва в работническия стол. Това събитие бе отразено в повечето централни вестници в четвъртък, чиито репортери очевидно са били поканени да отразят събитието. Ето как са протекли посещението на премиера в предприятието, разговорът му с работници и най-вече премиерският работнически обяд, според репортажа от мястото на събитието, поместен във в."Труд".

“Няма такова нещо като безплатен обяд”. Това правило от учебниците изпита вчера премиерът Сергей Станишев, докато бе на посещение в стъкларските заводи “Дружба”.

Поканиха го на обяд с предварително подбрани работници в стола на предприятието, но правителственият шеф сам трябваше да избере и плати менюто си. Станишев сложи в таблата си супа топчета, две кебапчета, филия хляб и бутилка кола. “3.50”, рече касиерката. Премиерът извади от джоба си няколко сгънати банкноти. Оказа се, че има само... две смачкани двулевки. Успокоен, че ще му стигнат, Станишев взе рестото от 50 стотинки и касовата бележка.

След като се нахрани, премиерът сподели, че работниците се притесняват дали няма да ги съкратят заради кризата. Шефовете на завода го уверили, че няма да изгонят нито един.

Станишев демонстрира оптимизъм за икономиката ни пред събралите се журналисти: “Не смятам, че сключването на предпазно споразумение с Международния валутен фонд е необходимо за България. Еврокомисията има прогноза, че само България и още две страни от Евросъюза ще имат икономически растеж тази година.”

Премиерът добави, че държавата е превела вече 150 млн. лв. на търговските банки, за да дават смело кредити на малките и средни предприятия. Парите са част от 500-те млн. лв., заделени за преодоляване на кризата в Българската банка за развитие.

Стъкларските заводи “Дружба”, които работят с газ, успели да запазят производството си по време на кризата между Русия и Украйна. Спрели само една от четирите поточни линии, но не изгасили нито една от ваните за топене на стъкло, които не могат да се използват, ако изстинат. “Правителството търси възможности за получаване на компенсации за щетите, нанесени на българското производство”, каза премиерът.

Първата работничка, с която разговаря той в завода, бе Анета Гергинова. “Аз съм нова тук. Попита ме дали съм доволна и аз отговорих утвърдително”, разказа тя пред “Труд”. Анета взема 580 лв. месечно, но нямало да се разсърди, ако ѝ вдигнат заплатата заради “тая инфлация”.

Споделяне

Още по темата

Още от България