Един руснак убит, двама отвлечени в Багдад

Един руски гражданин е убит, а други двама са взети за заложници в иракската столица Багдад, съобщи руското външно министерство.

Руското външно министерство съобщи, че посолството в Ирак изяснява обстоятелствата за убийството на един руски гражданин и отвличането на други двама. Москва предприема всички възможни мерки за освобождаване на задържаните, предаде РИА Новости.

По време на нападението специалистите се връщали от работа с автомобил. Те са работили по възстановяването на електростанция в град Ел Мусайеб на 50 км южно от Багдад.

Нито една от бунтовническите групи, действащи на тази територия, не е поела отговорност за нападението. До този момент не са обявени и никакви искания.

Служителите на компанията Интеренергосервиз не за пръв път стават обект на атаки от иракчани, посочва агенцията. На 12 април в Багдад бяха заловени трима руснаци, работещи за компанията и още пет техни украински колеги. Когато обаче нападателите разбрали, че са похитили руски граждани, те им се извинили и ги пуснали.

Холандия даде първата си жертва в Ирак

Холандски войник почина от раните си тази нощ, след като беше ранен при нападение с граната в южния иракски град Самауа в понеделник, обяви холандското министерство на отбраната. Това е първият холандски войник, убит при нападение в Ирак.

още

До началото на април, когато напрежението в Ирак ескалира, 365 служители на Интеренергосервиз работиха във възстановяването на четири електростанции, като стойността на контракта е 15 милиона долара.

От 365 служители на Интеренергосервиз само 50 се съгласиха да се приберат в средата на април, когато руското външно министерство организира евакуацията на граждани от Русия и бившия Съветски съюз.

Интерфакс отбелязва, че всички останали в Ирак руснаци са написали заявления до руското посолство в Багдад, че са предупредени за сложната ситуация в страната и за потенциалните заплахи за сигурността и живота им, но остават доброволно.

След инцидента с убийството и отвличането на руски граждани Москва отново призова руснаците да напуснат Ирак.

Четирима иракчани загинаха в Киркук

Четирима души загинаха и 25 бяха ранени при бомбена експлозия във вторник сутрин в кюрдски квартал на Киркук, съобщи Франс прес.

Експлозията е станала в населен кюрдски квартал около 9,50 ч. местно време, каза генерал Ширку Шакер Хаким от полицията.

Броят на загиналите и ранените беше потвърден и от лекар от болницата Азади, който заяви, че 14 от ранените са в тежко състояние.

Според полицията експлозията е била причинена от мощно взривно устройство, избухнало в близост до стара джамия в квартал, обитаван от кюрди и араби.

По думите на генерал Хаким двете основни кюрдски партии - Демократична партия на Кюрдистан и Патриотичен съюз на Кюрдистан, са получили наскоро информации за възможни атаки срещу кюрдски цели.

Местните жители смятат, че в основата на атентата стои екстремистката ислямистка групировка Ансар ал Ислам, подозирана във връзки с Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?