Един загина, двама пострадаха от лавина на Витоша

Състоянието на едното оцеляло момче от лавината, паднала в неделя на Витоша е добро, съобщиха в понеделник от травматологията на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Приятелят му, който също бе спасен, е бил прегледан и освободен без сериозни наранявания.

В неделя следобед трима скиори попаднаха в лавина на Витоша в местността Резньовете. Няколко часа 39 планински спасители с 3 кучета издирваха третия затрупан от лавината младеж.

Малко след 9 вечерта 20 годишният Александър Александров е открит мъртъв, съобщи началникът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Пенчо Бабукчиев. Сигналът е бил подаден от един от по-леко пострадалите.

Бабукчиев обясни, че затоплянето на времето е направило снега неустойчив. Скиорите са карали извън означените писти и вероятно това е довело до трагичния инцидент.

Дължината на лавината е била около 800- 900 метра, ширината на свлечената снежна маса около 150 – 180 метра. От ПСС предупреждават, че има опасност от нови лавини при излизане от пистите. Хората спокойно могат да карат ски на пистите, те се обработват, съоръженията работят нормално.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?