Един загинал и 40 ранени при протестите в Египет

Снимка: БГНЕС

15-годишно момче загина, а най-малко 40 са ранените при последните протести в Египет срещу новите правомощия на президента Мохамед Морси.

До сблъсъците се е стигнало, след като опоненти на президента са щурмували представителство на движението "Мюсюлманско братство" в северната част на страната.

Опозиционни активисти лагеруват на площад "Тахрир" в Кайро с искане да се отмени президентският указ, който забранява на която и да е друга власт, в това число и на съдебната, да оспорва решенията на държавния глава.

Морси обяви, че новите му правомощия, заради които бе наречен "фараон" и бе заплашен с импийчмънт, са временни и не са с цел концентриране на власт.

Той нареди и да бъде преразгледано делото срещу отстранения лидер Хосни Мубарак за убийствата, извършени от властите при протестите срещу него. Според адвоката на Мубарак това означава, че той ще бъде освободен.

Египетският опозиционен деец Мохамед Ел Барадеи настоя от своя страна да се отмени указът, с който президентът Мохамед Морси си даде на практика абсолютна власт.

Опозицията настоява да се отмени конституционната декларация, с която Морси на 22 ноември постави, че решенията му не могат да бъдат обжалвани пред съда, заяви бившият шеф на Международната агенция за атомна енергия.

"Няма да има компромис, защото имаме работа с президент, който налага диктатура", добави той и нарече държавния глава "нов фараон".

"Няма да се учудя, ако армията отново излезе на улицата, за да попречи на хаоса и да защити родината", заяви Ел Барадеи, имайки предвид реакцията на военните след свалянето на предишния президент Хосни Мубарак с народно въстание през февруари 2011 г.

Министърът на правосъдието Ахмед Мекки обаче намекна, че може да се постигне компромис, който да ограничи влиянието на засилените президентски правомощия, и каза, че той ще бъде обсъден на среща между Морси и Висшия съдебен съвет по-късно днес.

Мекки спомена приемането на меморандум или изменение, в което да се уточни, че неподлежащите на обжалване решения на президента касаят единствено въпросите, свързани със суверенните правомощия на президента, а не административните решения.

Морси издаде редица укази, с които увеличи правомощията си и нареди да се повторят съдебните дела срещу лидери от режима на бившия президент Хосни Мубарак за убийство на протестиращи при демонстрациите миналата година, довели до свалянето на Мубарак.

Морси също така защити от евентуално разпускане парламента, който изготвя нова конституция на страната. Египетският президент разпореди, че всички решения, които е вземал от встъпването си в длъжност през юни, не подлежат на обжалване пред съда или друга инстанция до приемането на новата конституция.

Морси уволни и главния прокурор Абдел Мегид Махмуд и го замени с Талаат Ибрахим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят