Един загинал и десетки ранени при националистически демонстрации в САЩ

Една жена загина, а над 30 души бяха ранени при сблъсъци между националисти и техни противници в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния.

Всичко започна с протест на крайнодесните срещу решението на местните власти за премахване на статуята на ген. Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в Гражданската война на САЩ.

Националистите проведоха факелно шествие, но веднага след него започнаха сблъсъците между националистите и събралите се в града контрапротестиращи.

Полицията използва сълзотворен газ срещу крайнодесните демонстранти, които замеряха органите на реда с бутилки и използваха лютиви спрейове. Веднага след това протестът бе забранен от властите. Това обаче не спря насилието.

Една жена загина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група демонстранти в центъра на Шарлотсвил. Полицията арестува 20-годишния шофьор на колата Джеймс Фийлдс, който най-вероятно ще бъде обвинен за предумишлено убийство.

Положението в Шарлотсвил стана още по-тежко заради катастрофата на полицейски хеликоптер край града, което доведе до смъртта на двама полицаи. Хеликоптерът е извършвал мониторинг на безредиците в града.

Губернаторът на Вирджиния Тери МакАулиф призова националистите да се махат и обяви извънредно положение в щата. Американският президент Доналд Тръмп на свой ред обяви, че и двете страни за отговорни за избухналото насилие.

“Следим отблизо ужасяващите събития, които се развиват в Шарлотсвил, Вирджиния. Ние осъждаме, с възможно най-силните думи, тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие от много страни, от много страни. Това продължава от много време в нашата страна. Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама е виновен, това продължава от много, много време. Това няма място в Америка. Това, което е жизнено важно в момента, е да бъде възстановен законовия порядък и да бъде защитен живота на невинните хора. Нито един гражданин не трябва да се страхува за безопасността и сигурността в нашето общество. И нито едно дете не трябва да се опасява да излезе навън, да си играе или да бъде с родителите си и да си прекарва добре,“ каза Тръмп.

Депутати от Републиканската партия на САЩ критикуваха президента за оценката му за събитията, тъй като той обвинява за случилото се еднакво и двете страни.

“Г-н Президент, трябва да назоваваме злото с името му. Това бяха бели фанатици и това беше домашен тероризъм“, написа в Туитър Кори Гарднър, сенатор от щата Колорадо.

Според сенатора от Флорида Марко Рубио президентът трябва да определи случилото се като “терористична атака от бели фанатици“.

Барак Обама пусна серия от три съобщения в Туитър с цитат от Нелсън Мандела, след изблиците на насилие в Шарлътсвил, Вирджиния.

“Никой не се е родил с омраза към друг човек, заради цвета на кожата му или това от къде идва, или религията му... Хората трябва да се научат да мразят, и ако те могат да се научат да мразят, то те могат да бъдат научени да обичат... Защото любовта е по-естествена за човешкото сърце от омразата“, написа Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят