Един загинал и двама ранени при стрелба след изборите в Квебек

Един човек е загинал, а други двама са сериозно ранени при стрелба, открита от въоръжен мъж по време на реч на новоизбрания  премиер на Квебек Полин Мароа, съобщи Франс прес.

Самата Мароа не е ранена при инцидента, тъй като беше изтеглена от сцената от охраната по време на своята реч. Заподозреният по-късно е бил арестуван, като по време на задържането си е крещял "Англичаните се събуждат”.

Партията на Мароа се обяви за излизането на Квебек от канадската конфедерация и за създаване на суверенна държава и събра достатъчно гласове, за да състави поне правителство на малцинството.

63-годишната лидерка на Квебекската партия Полин Мароа ще бъде първата жена премиер на Квебек в историята на провинцията.

Сепаратистите в продължение на девет години бяха в опозиция. През 1980 и 1995 г., когато бе на власт, Квебекската партия  инициира  референдуми за отделянето на провинцията , но и двата пъти не успя да набере необходимия брой гласове.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че само 28 процента от жителите на Квебек искат независимост за провинцията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?