Единадесет оцелели в затрупания от лавина хотел в Италия

Работата по изваждането им от снега продължава

Единадесет оживели под снежната лавина, затрупала преди два дни хотел "Ригопиано" в региона Абруцо, в Италия, бяха открити от спасителните екипи в петък, по последни данни на италианската противопожарна служба. От тях на повърхността са извадени четирима души, с другите се поддържа връзка и акцията по изравянето им продължава.

Данните около спасителната акция са противоречиви. По-рано през деня бе съобщено за извадени изпод лавината осем души, сред които две деца. Явно обаче е станало объркване и към тях са били прибавени двама мъже, които са били пред сградата по време на инцидента и са били спасени на доста по-ранен етап. Така оцелелите на практика са 13. Коригираните данни са за открити първо шестима живи, а после още петима оцелели, от които вече са извадени от снега четирима. Според Ройтерс сред тях има момче, според местни медии – две момиченца на 5-6 години.

Първа група от шест оцелели е била засечена от спасителите в незатрупано място в кухнята на разрушения хотел. После били открити останалите петима.

Първите спасени бяха изведени на повърхността след 42 часа престой под огромната лавина, паднала в резултат на поредица силни земетресения в сряда. До оцелелите било стигнато през дупка, пробита в покрива на рухналия хотел. На пуснатите от спасителната служба видеокадри се вижда как от там излиза момче в синя блуза, а след него е извадена неговата майка.

Връзката с оцелелите бе осъществена след цяла нощ работа на спасителите при температури под нулата.

В хотела по време на инцидента е имало 22 гости и седем души персонал. Двама мъже са били пред сградата при падането на лавината и са успели да се спасят.

Четири тела на загинали бяха извадени в четвъртък.

Според местни медии повечето от туристите са италианци, но има и шведи и румънци. Децата са на възраст от 5 до 8 години.

Усилията на спасителните екипи продължават при много тежки атмосферни условия. Преспите на места стигат до десет метра.

Хеликоптер с медицинско оборудване и лекарски екипи пристигна на мястото на инцидента за евакуацията на спасените.

Две овчарски кучета, които са принадлежали на хотела, са намерени живи и здрави в селце на 4 км оттам, съобщи служителка на хотела, цитирана от Франс прес.

"Сърцето ми се разтупа като видях двете кучета на улицата снощи към 21.30 ч. Повиках ги и те ме познаха. Така се зарадвах", разказва 19-годишната Мартина Роси, която работи в бора на хотела, но по време на лавината не е била на смяна.

Тя пусна във Фейсбук снимка на двете овчарски кучета Лупо и Нувола, които са родени и израснали в хотела. Двете едри бели кучета по някакъв начин са успели да стигнат невредими до съседното населено място Вила Куполи, където Мартина Роси работи в друг бар.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа