Единадесет са кандидатите за директор на фонд "Земеделие"

Единадесет души са желаещите да заемат поста изпълнителен директор на държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ), съобщиха в понеделник от Министерството на земеделието и храните. Имената им ще бъдат публикуван във вторник, уточняват от МЗХ.

Миналата седмица новият министър на земеделието Мирослав Найденов освободи изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Ализан Яхова, издигната на поста от ДПС. Той обяви, че нейният наследник ще бъде избран след конкурс.

До 17.00 ч. в понеделник, крайния срок за приемане на заявления, в деловодството на фонда са постъпили 11 кандидатури. Повечето са дошли в последния момент, тъй като до обяд документи бяха подадени само от Румен Йончев и Кръстина Галова.

Румен Йончев бе зам.-изпълнителен директор на фонда по времето на Венцислав Върбанов в периода 1999-2001 г. Той бе ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД. Йончев е бил и съветник на зам.-председателя на Народното събрание от 1995 до 1997 год.

Кръстина Галова също е работила във фонд "Земеделие". Тя е експерт по еврофондовете в ГЕРБ, според справка на МЗХ.

Кандидатите, които искат да поемат управлението на фонда, трябва да познават европейското законодателство и да имат опит в партнирането със служители на европейските институции. От тях се изисква свободно да владеят английски език и поне още един от работните езици на ЕС. Бъдещият шеф на фонда не трябва да има пряка или косвена обвързаност с бенефициенти, да е работил като консултант по САПАРД или Програмата за развитие на селските райони, за да бъде изключена възможността за конфликт на интереси.

Шефът на ДФЗ ще бъде избран след беседа с всеки един от кандидатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес