Единайсет наблюдатели от Арабската лига леко ранени при нападение в Сирия

Башар Асад обеща реформи и "железен юмрук“

Единайсет наблюдатели от Арабската лига леко ранени при нападение в Сирия

Единайсет членове на наблюдателната мисия на Арабската лига в Сирия бяха ранени, след като автомобилите им бяха нападнати от протестиращи в сирийския пристанищен град Латакия, съобщи високопоставен представител на Арабската лига, цитиран от Ройтерс.

"Протестиращи нападнаха автомобилите им. Двете страни не са стреляли една срещу друга. Инцидентът не е попречил на работата на наблюдателите в Сирия", заяви ръководителят на командния център на лигата в Кайро Аднан ал Худхейр.

Пострадалите са били много леко ранени и никой не е приет в болница.

Арабската лига осъди нападението срещу наблюдатели в Сирия  и заяви, че сирийското правителство носи отговорност за защита на мисията.

"Неосигуряването на адекватна защита в Латакия и други райони, където е разположена мисията, се смята за сериозно нарушение на ангажиментите на правителството", гласи изявление на лигата.

В същото време сирийският президент Башар Асад заяви, че продължаващите вече 10 месеца размирици в страната са предизвикани от "чужд заговор", и се закани, че ще "удари  терористите с железен юмрук".

В предавана по телевизията реч в университета в Дамаск Асад приветства идеята в управлението да бъдат включени всички политически сили и допусна възможността за провеждане на референдум за нова конституция през март.

Според ООН силите за сигурност са убили над 5000 души от началото на смазването на антиправителствените демонстрации в Сирия през март. Дамаск твърди, че подкрепяни от чужбина терористи са убили около 2000 служители от силите за сигурност.

Асад отрече да е давал заповед да се стреля по демонстранти.

Той каза още, че идеята за изпращане на наблюдатели на Арабската лига в Сирия е била негова, посочи ДПА.

По думите му Дамаск няма да "затвори вратите" за арабско решение на продължаващата вече 10 месеца криза, стига то да  "зачита суверенитета на Сирия".

Сирийски опозиционни фигури призовават Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия за спиране на насилието срещу антиправителствените демонстранти. Арабската лига обаче е разделена по този въпрос, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?