Единайсет осъдени във Великобритания за терористичен заговор

Единайсет осъдени във Великобритания за терористичен заговор

Единайсет мъже бяха осъдени във Великобритания на различни срокове затвор по обвинения, че с благословията на Ал Каида са подготвяли бомбени атентати, предадоха Ройтерс и ДПА.

Според прокуратурата атаките, планирани от Ирфан Насер, Ирфан Халид и Ашик Али, щели да бъдат смъртоносни колкото бомбените атентати през 2005 г. в Лондон.

Заговорниците, които живеели в Бирмингам, възнамерявали, при помощта на други лица, да взривят осем бомби в раници и да поставят други бомби със закъснители на оживени места. Те обмисляли също да заварят остриета върху товарна кола и да се врежат с нея в тълпа хора, твърди обвинението.

Прокурорите казват още, че потенциалните терористи не са били набелязали своите конкретни мишени, но планирали масираната им бомбена операция да бъде по-опустошителна от бомбените атентати на 7 юли 2005 г. в Лондон, при които загинаха 52 души във влакове на метрото и в един автобус.

Деянията, за които кралски съд в Лондон осъди Ирфан Насер, Ирфан Халид и Ашик Али, са били извършени през периода от декември 2010 до септември 2011 г.

Лидерът на групата Насер, който според съда е "умел бомбаджия", получи доживотна присъда с право на замяна след 18 години. Халид бе осъден на 23 години затвор при излежаване на минимум 12 години, а Али получи срок от 20 години, от които ще излежи най-малко 10.

Насер и Халид са били в Пакистан на обучение по изготвяне на взривни устройства, отровни вещества, както и по стрелба. За финансиране на престъпната си дейност те сами събирали по улиците пари уж за нуждите на мюсюлманска благотоворителна организация, като били събрали 12 хиляди паунда (18 500 долара).

Други четирима души - Шахид Хан, Хобайб Хусайн, Ишаак Хусайн и Науид Али, които също са преминали обучение в Пакистан, бяха признати за виновни като съучастници в подготовката на терористичните актове и получиха различни присъди до 40 месеца затвор. Осмият подсъдим Рахин Ахмед получи 17 години по обвинения във финансиране на тероризъм и набиране на пари за тази цел. Срещу още трима мъже, включително брата на Ашик Али, бяха произнесени присъди между четири и десет години затвор за съучастие в заговора.

Осъдените са на възраст под 30 години.

Вчера други трима британски мюсюлмани бяха осъдени от съд в Лондон на различни срокове затвор за това, че са пребивавали в Пакистан за обучение в тероризъм.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?