Единайсет предполагаеми терористи бяха арестувани в три европейски страни

Единайсет души са задържани при антитерористична операция в  три европейски държави - Белгия, Холандия и Германия, предадоха информационните агенции във вторник. Арестуваните са граждани на Белгия, Холандия и Мароко, а поне един е чеченец от Руската федерация.

Обект на акциите са били лица, заподозрени, че са планирали атентат  срещу неизвестен обект в Белгия. За други се предполага, че са вербували кадри за чеченската терористична организация "Кавказки емират", съобщи  белгийската прокуратура.

Международната джихадистка организация, която използвала уебсайта Ансар ал Муджахидин, е обсъждала планове за нападение в Белгия, се казва в съобщението на прокуратурата. Общо десет домове са били претърсени в трите държави.

Четири жилища са били претърсени в белгийския град Антверпен, където и са задържани граждани на Русия с чеченски произход. Германската полиция потвърди, че един човек е арестуван близо до Аахен, а холандски прокурори съобщиха, че са задържали трима мъже на възраст 25,26 и 28 години в Амстердам по молба  на белгийските власти. Според холандската прокуратура Австрия също е участвала в операцията.

Групата "Кавказки емират", ръководена от чеченския бунтовник Доку Умаров, е разследвана от 2009 г. от белгийската Служба за разузнаване и контраразузнаване, Европол и антитерористичните служби в редица европейски страни.

Задържаните са свързани с европейската чеченска диаспора, образувала се през 90-те години на миналия век, когато западноевропейски страни охотно предоставяха политическо убежище и гражданство на чеченци.

Полицията е взела на прицел също вербовчици, кандидат-джихадисти и проучва схемите за финансиране на екстремистката организация.

Арестите не са свързани с появилите се напоследък информации за вероятни терористични атаки в Германия, каза Джудит Суитер, говорителка на холандския координатор за контратероризма.

В съобщението се посочва, че разследването вече е довело до арести и в Испания, Мароко и Саудитска Арабия.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?