Единен държавен изпит по право предлага правосъдното министерство

Единен държавен изпит по право предлага правосъдното министерство

Правосъдното министерство предлага въвеждането на единен национален държавен изпит за завършващите "Право" в опит да се ограничат драстичните разлики в качеството на образованието, предлагано от университетите. Отделно институцията иска да се забрани предлагането на задочно обучение по специалността и промяна на учебните планове.

Идеите са част от цялостния пакет за съдебната реформа и са заложени в проекта за нова Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по "Право". Проектът е изработен от работна комисия към Министерството на правосъдието.

Целта на реформата е да се улесни достъпът до образование по право, но да се гарантира качество на изхода. Университетите ще трябва да организират специализирани магистратури след завършване на основната програма. Те ще имат пълна свобода къде да насочат усилията си за специализация. Качеството на обучението трябва да се гарантира от държавата чрез единните изпити.

Държавните изпити по право ще останат три, както са досега. Новото е, че изпитните комисии ще бъдат избирани чрез жребий, провеждан от правосъдното министерство.

Правосъдният министър ще получи право да пише изисквания за учебното съдържание след съгласуване с факултетите по право.

Министерството е предвидило промените да влязат в сила от следващата учебна година.

Споделяне

Още от България