Единен телефон на рецепциите в хотелите или паник-бутон за бърза връзка

Инициатива за уеднаквяване на вътрешните телефонни номера на рецепциите в българските хотели или въвеждането на паник-бутон за директна връзка при спешна нужда, представиха в неделя Атлантическият, сдружение "ПанЕвропа България" и актьорът Христо Мутафчиев.

Мутафчиев получи инсулт миналата година в хотелска стая през нощта и не успява да се свърже с рецепцията, тъй като не е в състояние да разчете указателя и започва да натиска безразборно номера, но телефонът дава непрекъснато заето. В безпомощно състояние той е открит чак сутринта - осем часа след получаването на инсулта. Ако актьорът е получил помощ в първите 15 минути на инсулта, възстановяването е щяло да бъде много по-бързо и по-леко, твърдят лекарите.

 

Изключително важно е да помогнем на други хора, които ще попаднат в моята ситуация, каза Христо Мутафчиев на пресконференция. Стандартизацията е свързана пряко с качеството на живот, с икономиката, с екологията , но понякога и с оцеляването, посочи Гергана Паси от Атлантическия клуб.

 

Според Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм, че моментът за въвеждането па единен номер за рецепциите във всички хотели е подходящ, тъй като може да се предложи допълнение в разглеждания проект за промени на Закона за туризма. По думите ѝ това може да стане с редакционна промяна в текстовете, касаещи категоризацията на хотели. Едно от съществуващите изисквания е да има вътрешна връзка между стаите и рецепцията. Към него може да се добави изречението, че това става с един стандартен номер, отбеляза Карастоянова. Тя пое личен ангажимент предложението за промяна да бъде дефинирано и внесено за разглеждане.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?