Единици публични лица с досиета са работили за държавата

Огромната част от проверените от нас лица, за които се доказа, че са имали едни или други контакти с бившата Държавна сигурност, не са работили за държавата, а за себе си или в краен случай - в полза на „двустранните интереси” – за държавата и за себе си. Това каза председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов пред БНР в неделя.

"В по-голямата си част от това, до което сме се докоснали, до тези запазени архивни единици, ще видите, че не става за такава голяма всъщност дейност, или както се казва в интерес на държавата. В по-голямата си част дейността е повечето, бих казал, клоняща към интереса на дадено лице или към двустранен интерес. А в много по-малка част, мога да изброя само единици, които са работили само в интерес на държавата", каза Костадинов.

По думите му се разбра, че в закона, по който работи комисията, е заложено всеки, който се интересува от огласено вече досие на публична личност, да може да го види в читалнята и да се запознае за какво става дума. Неговото лично мнение, което е отразено и в стенограмите от заседанията на комисията, е било оглавяваният от него орган да излиза с кратък коментар провереното лице с какво се е занимавало по време на контактите си с ДС, дали е работило безкористно за държавата или е работело и за себе си. Надделяло е виждането, който се интересува, да провери това в документите.

Според Костадинов правилно не се е въвел принципът на лустрация в закона, защото в началото на деветдесетте години на миналия век са унищожени 29 хиляди архивни единици. Погрешно е обаче да се мисли, че са заличени всички следи от сътрудничеството на едно лице с ДС. Тези следи могат да бъдат видени от който пожелае в читалнята ни и след това да си направи изводите, добави Костадинов.

В момента комисията проверява 35-те хиляди кандидати за общински съветници, като до момента са проверени 11 хиляди. Костадинов се надява до края на месеца проверката да приключи. След това, според изискванията на закона ще бъдат проверени около 673 членове на правителствата от началото на прехода до сега действащото. Проверката ще обхване премиери, министри, заместник-министри и ще приключи до края на годината.

Над 1040 молби от граждани са постъпили за извършване на проверка в архивите за наличие на досиета. Удовлетворени са около 800 молби.       

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?