Единици са луксозните имоти у нас, съизмерими по цена със световните топ места

Година е нужна, за да се продаде скъп дом у нас, на Лазурния бряг - 9 месеца, в Торонто - 1.5 месеца

Единици са луксозните имоти у нас, съизмерими по цена със световните топ места

Луксозните имоти у нас са около 10% от целия пазар на недвижимости, а по цени едва десетина имота в страната съответстват на цените в световните топ места, където са съсредоточени луксозните недвижимости. Това сочат данните от доклад на международната компания за продажба на луксозни имоти Christie's, представен в България от местния партньор Unique Estates.

В изследването влизат около 33 хиляди имота по света на стойност над 1 млн. долара. Изследването се концентрира върху 10 града в света, определени като най-желани и скъпи дестинации - Далас, Хонг Конг, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Торонто и Лазурния бряг.

Дори да отговарят по качество на категория "лукс" в предпочитаните световни места, нашите луксозни имоти са с цени, които са десетки пъти по-ниски. Те обаче се продават и по-бавно, а най-скъпите не излизат на пазара изобщо.

Според цитирания доклад имотите от висок клас се продават в Маями за около шест месеца, в Лазурния бряг - за 9 месеца, а в Торонто - за около месец и половина след като излязат на пазара, а българските - за около година.

Анализаторите посочват, че луксозното жилище в София е около 25 пъти по-достъпно от това в Лондон например. Ако средната цена на лукс имот в столицата на Великобритания е 53 890 долара на кв.м, то в българската столица е 2 650 долара на квадрат, а в Далас тази стойност е 6 450 долара на кв.м, сочат данните от доклада.

За луксозни имоти в София се смятат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0.5 на сто или около 3 000 жилищни имота в столицата. Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 милиона долара.

Българският пазар на луксозни жилища е зависим от общата икономическа картина и макар да се развива добре за местните условия, все още е далеч от мащабите на големите световни градове, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates, цитирана от БТА.

По думите ѝ в София най-скъпият наличен на пазара имот струва 10 милиона долара, а в Ню Йорк през миналата година е сключена сделка за 88 милиона долара. В София жилищата между 5 и 10 милиона са малко на брой и рядко излизат на пазара. За тази стойност купувачът може да придобие изключително луксозна къща в района на Докторската градина, например.

По данни от доклада, "типичният" луксозен имот за 5 милиона долара в Торонто е средно 465 кв.м, с 4-5 спални, а в Париж за тези пари може да се купи 4-стаен имот в хубав район.

Масово най-високата цена, която се среща на пазара на луксозни имоти у нас, е около 1 млн. долара, като срещу тази сума купувачът може да се сдобие с къща, където пожелае, коментират наблюдателите. Къща в Бояна - около 600 кв. м с 1.5-2 дка двор може да се купи за около 700 хиляди евро, а апартамент в района на Докторската градина - около 200 кв. м, с три спални, е на цена около 450 хиляди евро.

Според доклада на Christie's този сегмент на пазара - луксозните имоти, е специфичен и е изолиран от движението на паричните потоци, които политическите промени предопределят.

Има лек спад на активността на пазара на луксозни имоти в България през последното тримесечие, коментират от Unique Estates.

Анализаторите очакват повишаване на активността на пазара след летните ваканции на домакинствата, тъй като за периода приоритетни са пътуванията.

В световен мащаб расте процентът на хората, които притежават повече от един луксозен имот, се посочва в доклада. В Париж тези хора са 40 на сто от притежателите на лукс имоти, в Лондон - 70 на сто, а в американските градове делът им е по-малък - около 20 на сто.

В София този процент е по-нисък, но все пак, макар и плахо, расте делът на хората, които притежават два и повече луксозни имота, коментират от Unique Estates.

Богатите българи от години се интересуват и от покупка на жилище извън страната, коментират още от компанията. Десетина сънародници притежават наистина луксозен имот в Лондон, единици са с къщи на Лазурния бряг, посочват българските наблюдатели. По-голям брой българи имат апартаменти във Виена.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?