Единият блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде спрян заради намаления износ на ток

Единият блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде спрян заради намаления износ на ток

Заради намаления износ на ток се обмисля да бъде спрян единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Другият вариант е да бъдат намалени мощностите и на двата блока, съобщи Митю Христозов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Той не уточни с каква продължителност могат да се изпълняват мерките за стабилизиране на енергийната система.


"Ако ми кажете, че от утре има 1500 износ, пускам веднага "Козлодуй". И ще имаме среща на високо равнище при новия министър, вероятно защото два реактора на 2000 мегавата, ако ги натоварим при износ, който е в момента 150 мегавата, т.е. няма износ, и все по-понижаващо се потребление, просто е невъзможно да удържи системата, която има товар в нощите от 2500 мегавата. Значи, не може 2000 мегавата да е само в АЕЦ", заяви Христозов.

В същото време шефът на НЕК Иво Лефтеров, който участва в ядрена конференция на "Булатом" във Варна, подкрепи изграждането на втора АЕЦ край Белене с думите, че очаква още следващите няколко месеца повишаване на потреблението, съответно и повишение на износа на ток. Той заяви, че "имаме нужда от нова ядрена мощност и винаги ще имаме нужда".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес