Единият от изгонените руски дипломати ще напусне България като оздравее от Covid

Единият от изгонените руски дипломати ще напусне България като оздравее от Covid

Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от българското външно министерство за персона нон грата, в заразен с коронавирус и ще напусне територията на България веднага след като се възстанови, предаде БГНЕС, цитирайки руското посолство в България.

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирусна инфекция и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заявиха от дипломатическата мисия.

В понеделник на двамата служители на руското посолство в София бяха дадени 72 часа да напуснат България, след като прокуратурата обяви, че е събрала доказателства за "извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения" от тяхна страна.

Според източници на БНТ изгонените дипломати са офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация, и Александър Зинкин, втори секретар.

Те получавали документи с гриф "НАТО:секретно".

Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. от прокуратурата "резидент", обявен за ръководител на българската група, арестувана за шпионаж в полза на Москва.

Русия обяви, че ще предприеме огледални действия за изгонване на български дипломати от Москва, но все още тези мерки не са предприети.

Във вторник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Русия си запазва правото на реципрочни мерки в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България. По думите ѝ българските власти предприемат такъв демарш за пети път през последната година и половина и отново без да предоставят никакви доказателства.

Тя призова София "да прекрати участието си в "лова на вещици" нанасяйки вреда на националните интереси на самата България.

Захарова коментира, че поредната ескалация на антируската "шпиономания" в България рецидивира в навечерието на парламентарните избори на 4 април и на фона на изблика на русофобия на Запад, преди всичко в Съединените щати.

Споделяне

Още от България