Единият от задържаните в шпионската афера е "пропял" и е пуснат под гаранция

Единият от задържаните в шпионската афера е "пропял" и е пуснат под гаранция

Нови развития по шпионския скандал. В събота, ден след като прокуратурата съобщи, че е задържала и повдигнала обвинения на шестима души, шпионирали български военни тайни в полза на Русия, единият е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата. Затова е бил пуснат на свобода под парична гаранция, съобщи БНТ в събота вечерта, позовавйки се свои източници.

Очаква се в неделя съдът да гледа мярката на останалите петима.

Шестимата задържани са настоящи и бивши военни. Техен ръководител бил Иван Илиев - бивш висш шеф във военното разузнаване, наречен от прокуратурата "Резидента". Задържана е и неговата съпруга, която е с българско и руско гражданство.

В продължителен период групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високотехнологичен характер, засягаща България, НАТО и Европейския съюз, твърди прокуратурата. Според изнесените данни групата се е интересувала от новите американски изтребители F-16, които ще получи страната ни.

Главният прокурор Иван Гешев, който от известно време видимо бе ограничил публичното си присъствие, лично оповести "безпрецедентните" разкрития на пресконференция в петък, а след това даде интервюта за трите големи телевизии, които ги излъчиха в събота. Той подчерта, че задържаните са продавали интересите на България за жълти стотинки.

Гешев твърди, че групата е наблюдавана повече от година и половина. Чрез съпругата на Илиев, служители в руското посолство са предавали искания за информацията, която ги интересува, твърдят източници от разследването. Поставили са изискване да знаят всичко за вербуваните, включително детайли за личния им живот, политическите пристрастия и религиозната принадлежност, съобщи БНТ.

Една от поставените задачи е била да получат всички данни за Координационния център на НАТО във Варна, операциите на Алианса в различни региони, данни от департамента за отбрана на посолството на САЩ, решенията на различните комитети на НАТО.

Главният прокурор разкри нови нюанси по случая, давайки да се разбере, че направили капан на "шпионите", така че да нямат достъп до информация, чието изнасяне би навредило на националните интереси. От изнесените преди ден СРС-та пък стана ясно, че "шпионите" са работири крайно аматьорски, допускайки да бъдат заснети от охранителни камери, докато извършват шпионските си дейности.

"Става въпрос за дело, което е свързано с, да кажем, чувствителна информация касаеща не само българската национална сигурност, а и сигурността на НАТО, ЕС, на нашите Евро-атлантически партньори от САЩ. Това, което мога да кажа е, че по първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всякакви мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които могат да се създадат за националната сигурност", коментира Гешев.

Информацията, до която вербуваните от Резидента служители на Военното разузнаване са имали достъп, е била филтрирана така, че те да не разбират, че са разследвани и в същото време да нямат достъп до тези данни, които не трябва да бъдат предавани в руското посолство. През есента на миналата година единият от вербуваните е получил задача да предостави информация за обстановката у нас, както и материали на НАТО, които засягат Русия, Украйна и изключително интересния за Кремъл район на Нагорни Карабах.

Съпругата на Резидента посещава Руското посолство на 25 февруари. От семейния разговор след това посещение става ясно, че работата временно спира.

Според източници от разследването най-вероятната причина руснаците да поставят сътрудничеството с Резидента в режим "пауза" е поредицата от дипломатически служители, които страната ни обяви за персона-нон-грата заради разузнавателни действия по отношение на отбраната и превъоръжението на армията ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България