Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Единна декларация намалява документите при търговете

Обръщат модела на обществените поръчки – първо цените, после техническата документация на участниците

0 коментара
Единна декларация намалява документите при търговете

Участниците в обществени поръчки вече ще подават офертите си чрез единна за целия Европейски съюз декларация. Това ще свали до минимум нужните документи и няма да се подават такива, каквито са налични в публичните регистри, като например финансовите отчети на дружествата. Това предвижда новият Закон за обществените поръчки (ЗОП), който беше одобрен от правителството. Плановете са до края на годината законът да бъде одобрен и от парламента.

Дава се възможност и за обръщане на модела за провеждане на поръчките. При открити процедури е заложено първо да се отварят ценовите оферти, а след това да бъде прегледът на техническата документация. Това ще става с решение на възложителя и не е задължително. Целта е пестене на време и ускоряване на процеса.

Поетапно ще бъдат въведени електронните обществени поръчки чрез единна платформа, както и централизираните търгове.

Регламентира се и контролът върху обществените поръчки. Обжалването пък ще става на една инстанция за процедурите под националните прагове.

Новият Закон за обществените поръчки отразява европейските директиви в този сектор. Реформата в обществените поръчки е едно от предварителните условия на Еврокомисията към България през настоящия програмен период. Тя трябва да е факт най-късно до края на 2016 г. в противен случай рискът е спиране на евросредствата за страната ни.

Приемането на новия закон е първата стъпка. Следващата е изготвянето на подзаконовата нормативна база, с която ще бъдат уредени техническите аспекти на процеса на възлагане на обществените поръчки.

Прилагането на закона е обвързано и с въвеждането на изцяло нов набор от приложими образци, които се очаква Европейската комисия да приеме с нарочен регламент и електронен модул за използването им.

Нов ред за поръчки под прага

Законопроектът предлага изцяло нов национален ред за възлагане на обществени поръчки под праговите стойности на директивите. Той съответства на основните принципи за публичност, прозрачност, равнопоставеност и пропорционалност, се казва в съобщението на правителството.

В него не е посочено точно какъв ще е редът, но преди време вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че тези поръчки ще могат да се обжалват само пред Комисията за защита на конкуренцията и няма да има последващ контрол от страна на съда. Целта е пестене на време и ускоряване на процеса.

Чрез регистъра на обществените поръчки и индивидуалните профили на купувача пък се осигурява максимална публичност при провеждането на поръчките.

Електронни поръчки

Дълго чаканите електронни поръчки са заложени в новия ЗОП. Те фигурираха като възможност и досега, но публично не се е чуло някой да се е възползвал от тази опция. Целта на ЕК е изцяло да се премине към електронно възлагане.

В правителственото съобщение е посочено, че "администрирането на процеса поетапно ще бъде електронизирано до степен, свеждаща субективната намеса до минимум".

Това ще стане чрез използване на единна, централизирана платформа за обществени поръчки, стимулиране на централизираното възлагане, развитието и въвеждането на нови форми като динамични системи за покупки и електронни каталози, се казва още в съобщението на правителството.

Намаляване на документите

Редуцирано е съществено съдържанието на документите, които ще се представят в процедурите, като преобладаващата част от тях са заменени с единна за целия Европейски съюз декларация.

Предвидени са стимули за участие, насочени към малки и средни предприятия, се казва в правителственото съобщение, но не е посочено какви.

Контролът

Агенцията за обществените поръчки ще е отговорна за методологията и предварителния контрол върху тях. Последващият контрол ще се прави от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Недоволните кандидати пък ще могат да обжалват решенията на възложителите пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, когато поръчката е над националните прагове за възлагане.

Законопроектът въвежда пет европейски директиви в областта на обществените поръчки. Те съдържат правилата за провеждане на процедури от възложители, разходващи публични средства – включително дружествата, чиито капитал е финансиран с публични средства, възложители в области с обществено значение като енергетиката, водоснабдяването и транспорта, както и възложителите, действащи в областите отбрана и сигурност.

Очакваните ефекти от приемането на закона се изразяват в пълно съответствие на националното законодателство в областта на обществените поръчки с европейското, както и в облекчаване, ускоряване и цялостно оптимизиране на възлагателния процес.

Приемането на закона ще понижи риска от злоупотреби с публични средства при възлагане на обществени поръчки и ще оптимизира работата на държавните институции, се казва в правителственото съобщение.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.