"Единна Русия" претърпя съкрушително поражение на кметските избори в Ярославл

Евгений Урлашов: Изборите в Ярослав са начало на загубата на "Единна Русия" в цялата страна.

Кандидатът на "Единна Русия" изгуби изборите за кмет в Ярославл, един от най-древните руски градове, чийто жители предпочетоха опозиционния кандидат Евгений Урлашов. На втория тур от изборите, които се проведоха на 1 април, безпартийният Урлашов нанесе съкрушително поражение на кандидата на "Единна Русия" Яков Якушев, изпълняващ длъжността ръководител на градската администрация, съобщават руските медии.

Урлашов печели 69.65% от гласовете срещу 27.78% за Якушев, съобщи избирателната комисия след преброяване на 100% от бюлетините.

Коментирайки хода на изборите, Урлашов заяви, че случилото се е позор. "За да съхранят своята власт, представителите на властта открито вършат престъпления", каза той.

Броят на регистрираните сигнали за нарушения на втория тур е 89, два пъти и половина повече, отколкото на първия тур.

Първият тур за избор на кмет се проведе едновременно с президентските избори в Русия. За безпартийния Урлашов, подкрепян от редица опозиционни партии, са гласували малко над 40% от избирателите, а за Якушев – 27%. Действащият кмет Виктор Волончунас, който ръководи града още от 1989 г., не е участвал във вота.

Битката за кметския пост беше толкова ожесточена, че цялата предизборна кампания мина в скандали, пише "Аргументи и факти". Привържениците на Урлашов твърдят, че на него не му е дадена възможност да прави телевизионни обръщения към избирателите. Противниците на "Единна Русия" дори смятали да се обърнат с молба към президента на Русия да се намеси. Те заявиха, че изпълнителната власт се е опитала да обезпечи победата на Якушев с всякакви средства – подкупване на избиратели, административен натиск и черен пиар.

Якушев бе подкрепян от местния губернатор Сергей Вахруков и досегашния кмет Волончунас.

На 30 март властите са иззели документи от щаба на Урлашов, мотивирайки се с това, че проверяват дали той има връзка с пускането на екстремистки вестник.

След като спечели изборите Урлашов заяви, че изборите в неговия град са начало на загубата на "Единна Русия" в цялата страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?