"Единна Русия" загуби изборите в два региона

"Единна Русия" загуби изборите в два региона

Поражение на управляващата партия "Единна Русия" на вчерашния втори тур на изборите за губернатори в два руски региона: Хабаровския край и Владимировска област. Избирателите гласуваха доверие на опозиционната Либерално-демократическа партия на определяния като популист политически ветеран Владимир Жириновски, съобщава БНР в понеделник.

На балотажа във Владимировска област либерал-демократът Владимир Сипягин получи над 57% подкрепа срещу около 37% за Светлана Орлова от "Единна Русия". Не ѝ помогна и записаното между двата тура прочувствено видео обръщение, в което тя призна грешките си и смирено помоли избирателите за подкрепа. В Хабаровския край победата на опозицията е още по-категорична: 69% за кандидата на Либерално-демократическата партия Сергей Фургал и 28 на сто за Вячеслав Шпорт от "Единна Русия".

Избори трябваше да има и в Република Хакасия. Там кандидатът на управляващата партия и настоящ губернатор Виктор Зимин се отказа от участие в последния момент по здравословни причини. На първия тур Зимин загуби с 12% разлика от Валентин Коновалов от Комунистическата партия. Гласуването беше отложено за 7 октомври, когато срещу Коновалов ще се изправи класиралият се трети кандидат на опозиционната социалдемократическа формация "Справедлива Русия".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?