Единната ДДС-ставка в туризма може да стане 9 процента

Единната ДДС-ставка в туризма може да стане 9 процента

Парламентарната група на ГЕРБ ще иска единната ставка за туристическите настанявания да не е повече от 9%, заявиха в петък пред журналисти депутати от групата, избрани от туристически райони в страната.

Според предложението на Министерството на финансите ставката върху туристическите услуги може да стане 14%. Самият финансов министър Симеон Дянков я защити с думите, че приходите в бюджета от нея няма да се променят, но пък индивидуалните туристи и малките фирми в сектора ще спечелят.

От туристическия бранш обаче искат или запазване на 7% ставка, или максималко повишение до 10%, а Дянков категорично не се съгласи със 7% и даде да се разбере, че не одобрява да е под 10%.

Народните представители от ГЕРБ участват активно в разговорите с работната група на Министерството на финансите, която обсъжда изравняването на данъка за организирани и неорганизирани групи туристи, за което настояват от Европейската комисия.

Депутатът Димитър Бойчев заяви, че неговата парламентарна група ще защитава в преговорите с министерството искането на браншовите организации новата ставка да не влезе в сила от 1 януари 2011 година. Според него в момента туристическите организации вече договарят пакетите за следващата година на старите цени.

Бойчев посочи, че ще настояват новият ДДС от 9% да влезе в сила от второто шестмесечие на 2011 година.

Самият премиер също даде рамо на предложението за данъчна ставка от 9%. В петък пред журналисти в парламента той каза, че "властта ще се съобрази с мнението на туроператорите, след като те си направят консултациите по между си".

"За няколко месеца не би трябвало да им бъркаме бизнеса", съгласи се премиерът и с второто искане единната ставка да влезе в сила след края на активния туристически сезон.

От Българската стопанска камара (БСК) също не одобриха евентуалното въвеждане на 14% ДДС върху всички туристически настанявания. Според огранизацията така ще се увеличи сивият сектор в туризма, а повечето от организираните пътувания за следващата година вече са договорени.

Споделяне

Още от Бизнес