Единната унгарска опозиция заплаши Орбан с "година на съпротивата"

Председателят на Унгарската социалистическа партия Берталан Тот

Депутатите от унгарската опозиция обявиха единство и се зарекоха да направят 2019 г. "година на съпротивата" срещу консервативния премиер националист Виктор Орбан, предаде в четвъртък Франс прес. Това става два дни преди нова антиправителствена демонстрация в Будапеща.

"Заклеваме се да направим 2019 г. година на съпротивата, както вътре, така и извън парламента, с единството и сътрудничеството на всички опозиционни партии", обявиха депутатите на безпрецедентна церемония, организирана в ледения студ пред парламента в Будапеща.

След затишие по празниците, опозицията, профсъюзите и гражданското общество се надяват да съберат в събота десетки хиляди души в унгарската столица, за да дадат нов тласък на протестното движение срещу приетите през декември реформи, най-вече за смекчаване на трудовото право.

Определен от критиците като "закон за робски труд", един от тези закони удължава извънредния труд до 400 часа, които работодател може да поиска от наетите от него да полагат за една на година. Това е равно на два месеца работа, които ще се заплащат три години по-късно.

Тези мерки дадоха преди Коледа началото на повече от 10 дни демонстрации, понякога с насилие, в Будапеща и в провинцията, рядко срещана мобилизация в Унгария, посочва АФП.

Опозицията настоява освен това за отмяна на неотдавнашна реформа на съдебната система, която заплашва да намали независимостта на магистратите и за по-голяма свобода на обществените медии в държава, редовно критикувана за посегателствата върху върховенството на закона.

Преизбран с внушително мнозинство за трети последователен мандат през април, Орбан, известен почитател на руския президент Владимир Путин, оттогава силово въвежда реформи за утвърждаване на "нелиберална демокрация".

Председателят на Унгарската социалистическа партия Берталан Тот отправи днес поздравления за това, че лявата опозиция, либералите, еколозите и крайната десница най-накрая са успели да се обединят срещу Орбан, и изрази съжаление, че това единство не се е проявило на изборите през април.

С 48 процента от гласовете партията ФИДЕС- Унгарски граждански съюз и нейните съюзници получиха две трети от местата в парламента, благодарение на много благоприятната избирателната система. Това квалифицирано мнозинство позволява да се прокарват конституционни реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?