Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Единодушен бойкот на президента за Изборния кодекс, докато БСП бойкотира НС

5 коментара
Данаил Кирилов и Цветан Цветанов

Замислената от управляващите политическа акция срещу президента с отхвърляне на ветото му върху Изборния кодекс (ИК) и последващо приемане на върнати от него текстове върви по план. В отсъствието на БСП, всички останали парламентарни партии отхвърлиха в сряда с пълно единодушие президентското вето. За това гласуваха всички присъстващи в залата 154 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

Скоро обаче се очаква управляващите да предложат връщане на старите правила по най-спорния момент в новите текстове от кодекса – преференциалното гласуване, което преди три седмици бе обезсмислено по предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ и НФСБ. Това накара БСП да напусне парламента, но партията отказа да се върне дори след като по нареждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ реши да върне преференциите.

ГЕРБ вече внесе нов проект за промени в ИК, който засяга единствено преференциите и предвижда връщане на досегашния им 5-процентов праг на евроизбори. За парламентарни избори проектът предвижда 7%.

В сряда и ДПС внесе наново стария си проект за промени в изборния закон, предвиждащ практическа отмяна на преференциите чрез драстичното повишаване на прага им - ако сега даден кандидат на по-задна позиция в листата можеше да се изкачи на избираемо място с 2000-3000 преференциални гласа, сега за това ще са му необходими гласове, равни на един депутатски мандат, или около 15 000.

От НФСБ също възнамеряват да внесат поправки, които да предвиждат по-висок праг.

Обяснението на ГЕРБ да приемат искането на ДПС беше, че управляващите са зависими от гласовете на ДПС, за да продължи работата на Народното събрание. Притеснението от обвързването им с ДПС изглежда обаче беше основната причина за завоя на ГЕРБ обратно към старите преференции.

Депутатите от БСП - център на внимание и когато ги няма

Дебатите по ветото продължиха около 2 часа, а БСП бе споменавана често заради отсъствието ѝ от залата.

"За пръв път в историята вето ще бъде подкрепено от нула гласа "за". И това е така, защото опозицията не се вслуша дори в призива на Радев да се върнат в залата поне за това гласуване. БСП вече делегитимира дори собствения си президент", каза "дежурният" (бел.ред - по думите на премиера Бойко Борисов) депутат от ГЕРБ Тома Биков. Той подчерта, че се разглежда вето, а половината от пленарната зала е празна.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък повтори тезата, че БСП използва поправките в ИК, за да оправдае бъдещата си изборна загуба. Той отново нарече президента Румен Радев неформален лидер на социалистите.

"Отсъствайки от този дебат, БСП заиграха вабанк – техният председател им каза да излязат от парламента, а единственото място, на което се прави политика и се гласуват закони, това е българският парламент", каза Цветанов, според когото социалистите предпочели да си решават вътрешните проблеми, вместо да послушат държавния глава и да са в залата за ветото.

Той не смята, "че симпатизантите на БСП искат да видят президента Мадуро в лицето на президента Радев, който изцяло води Венецуела към един режим".

"За" и "против" преференциите

Всички партии в парламента бяха единодушни в отхвърлянето на ветото, но нещата не стоят така по отношение на преференциите. ВМРО и "Воля" искат връщане на старите правила. ГЕРБ обещава да го направи, въпреки че има и аргументи против. ДПС и НФСБ искат по-висок праг, който практически бе отнел единствения мажоритарен елемент в избирателната система.

Според ГЕРБ ветото не било "на висотата на промените, които бяха направени". Въпреки това обаче, те били готови да върнат старите правила за преференциите.

"Ще го направим не защото БСП ни казват, а защото не искаме да има съмнение, че търсим служебна победа. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има повече избиратели. И защото хората не искат да ги управляват хора, в чиито глави има само хаос", обяви Биков.

След това обаче председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов отново се впусна да защитава високия праг, изреждайки същите примери, които даде при отхвърлянето на ветото в комисията.

"Обединените патриоти" бяха единни в гласуването си, но не и в мотивите за него.

"ГЕРБ ни увериха, че ще върнат старото положение за преференциите със законопроект. Отхвърляме ветото, защото в него се правят доста фалшиви внушения", каза зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

НФСБ пък излезе с точно обратния мотив - смятат, че мажоритарният елемент е нещо лошо.

"С мажоритарно гласуване тук ще се напълни с едни силикони, ботокси и ритнитопковци... Случайно попаднали хора - успяват да се изкачат на втора и трета позиция. Нормално е, ако една партия има кауза, тя да се опита да я изпълни чрез представителите си в парламента", каза Валери Симеонов.

Марешки и "мъжоритарното гласуване"

Изказването на Симеонов предизвика аптекарско-петролния бос и лидер на "Воля" Веселин Марешки да се втурне да защитава "мъжоритарното" гласуване, обвързвайки го именно с мъжете.

"След като обидихте всички майки, сега обиждате включително българите от мъжки пол като им казвате, че тяхното суверенно право, това, което желаят - мъжоритарното гласуване - няма да го получат", каза Марешки.

"Ако смятате, че съм обидил всички мъже - не съм обидил вас. Вие не сте критерий за политическа мъжественост", отговори Симеонов.

ДПС: Президентът да сезира КС за гласуването в чужбина

ДПС отново настояха да се снеме ограничението за откриване на максимум 35 избирателни секции в страните извън ЕС, въпреки че тази разпоредба не беше обект на президентското вето, защото последните поправки в изборния закон не засегнаха правилата за гласуване в чужбина. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска президентът да сезира Конституционния съд за това ограничение: "Конституцията постановява, че българските граждани, където и да се намират, имат правата и задълженията по Конституция. Огромна част от българските граждани, които се намират в страни извън ЕС, са лишени от избирателни права".

Ограничението беше въведено преди три години по настояване на тогавашната "патриотична" коалиция. Причината бе публично призната от НФСБ и ВМРО - да се ограничи вотът в Турция, макар че въведените ограничения затрудняват вота на българските граждани и в други страни. След Брекзит този лимит ще засегне и гласуването на българите във Великобритания, където често се извиват опашки за гласуване.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов защити въведения "таван" от 35 секции и защити тезата си примери за гласуването в страни извън ЕС: "Сакраменто - само десетина гласа. Отваря се секция, пращат се хора, има комисия за едни десетина гласа. Това е масово".

"Случаят с Лондон представлява незаявени предварително гласоподаватели. Въпрос на организация е - в провинцията не е така, както в Лондон", даде друг пример лидерът на НФСБ.

След това стигна и до гласуването в Турция. "Пратихме представители в Турция и какво ставаше - товареха ги на едни автобуси и ги караха от единия край на Истанбул до другия край на Истанбул, където се очакваше, че нашите представители няма да са така съвестни. В Анкара, Истанбул или Измир - имаха възможност да гласуват, но не можеха да си попълнят декларациите, защото не знаят български език", каза той.

Гаранция за честни избори ли е машинното гласуване?

Депутатите обърнаха внимание и на върнатите от президента текстове, които ограничават машинното гласуване. Според държавния глава и БСП този тип гласуване ще ограничи възможностите за манипулации на резултатите.

От ГЕРБ се впуснаха да обясняват, че машинното гласуване не е сигурно, но в същото време с гласовете именно на най-голямата партия в закона беше записано, че след местните избори през есента машинно гласуване ще има в цялата страна и повече няма да се гласува с бюлетини. Това също беше идея на ДПС.

"Аз не смятам, че избирателите на БСП искат да видят в България модела на Венецуела. Не смятам, че искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев", каза Цветан Цветанов, визирайки това, че във Венецуела има машинно гласуване и президентът Николас Мадуро е избран с такъв вот със сериозни нарушения.

ДПС защитиха машинното гласуване. "Да, само в една страна в Европа има такова гласуване. Удобно пропускате причината - в Холандия то беше отменено, защото машините бяха свързани с интерент, беше лесно да се манипулират резултатите. Тук няма да са", каза Хамид Хамид.

"Аз имам много сериозно съмнение и притеснения защо вие настоявате за машинно гласуване. Аз ще ви кажа - този ниско образован електорат много лесно можеш да го излъжеш, че в машината има вградена камера", отговори Симеонов.

Георги Марков от ГЕРБ пък обяви, че президентът е "обладан от машинно гласуване. "Ако то е единствена гаранция за честност на изборите, трябва да повтаряме президентския вот", добави Марков.

Нинова: Има сделка между ГЕРБ и ДПС, правилно не сме в парламента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "сделка" между ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" отхвърленото вето на Радев върху изборния закон.

"ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти" в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите. Аз определям това като поредната сделка, особено с ДПС. Цената на тази сделка търсете в петък в дневния ред на парламента. Точка първа е Законът за вероизповеданията", заяви Нинова, цитирана от партийния си пресцентър.

По думите ѝ ГЕРБ опрощават на мюфтийството задълженията към държавата. "Питайте Българската православна църква какво мисли по този въпрос. Сделката е - ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП - вие ни опрощавате задълженията към мюфтийството", каза Нинова. По думите и това е още едно доказателство за правотата на намерението на БСП да стои извън това статукво и задкулисие.

Нинова каза още, че БСП продължава срещите с извънпарламентарни партии за създаване на общ фронт за прозрачни и честни избори. В пресконференцията участваха Николай Захариев и Петър Величков от Съюз на патриотичните сили "Защита" - партия, която е в рамките на коалиция "Обединени патриоти". Захариев заяви, че изборното законодателство не е партийна тема и по нея са постигнали съгласие с БСП.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boriana
  #5

  Отхвърля се ветото, а после се гласува положително за същото което ветото приема за неприемливо. Това е шизоид-но. Те всъщност потвърждават, че ветото има основание.

 2. Kruger
  #4

  Сега разбирам, че в листите на партията на В.Симеонов е пълно със "силикони, ботокси и ритнитопковци". Той ги е сложил на по-задни места, но се притеснява, че избирателите му могат да ги вкарат в Парламента с префернциално гласуване! Ами да не беше ги слагал изобщо в листата, каква е тая "партия"!:) Ами той утре може да ги сложи тези си силикони на първите места и тогава? Много ниско ниво на Парламент е този.

 3. deni123
  #3

  е добре другите, които не са в парламента, защо все се занимават с парламента?!!! И в крайна сметка какво общо има ДПС с Мюфтийството. Подобни мисловни конструкции граничат с безсилие и ФЕЙК-игрички.

 4. gadev41
  #2

  Съсела на снимката

 5. ARROGANT
  #1

  Цървулан! Той поне е МАДУРО, а ти си само един тъп МАДУРКО.http://picbg.net/u/337/39928/882037.jpg

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.