Единодушно, без дебати, за 5 минути ресорната комисия в НС прие медийния закон на Пеевски

Единодушно, без дебати, за 5 минути ресорната комисия в НС прие медийния закон на Пеевски

Без дебати, единодушно и с гласуване почти ан блок точно за пет минути парламентарната комисия по култура и медии прие на второ четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, станали известни като "медийните поправки на Пеевски".

Председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов от ГЕРБ подканяше колегите си за изказвания, но желаещи нямаше, и параграфите в доклада от осем страници бяха гласувани един след друг и приети с единодушие от депутатите на ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

Текстовете бяха внесени от медийния магнат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски и колегите му от ДПС Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Почти една година след внасянето на проекта за изменение в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения текстовете са на път да минат през пленарната зала също толкова безпроблемно колкото и в днешната комисия.

Първоначално законопроектът не се разглеждаше в пленарна зала, но с трик на ДПС той бе внесен преди лятната ваканция на парламента и подкрепен от управляващите от ГЕРБ.

В началото текстовете изглеждаха като опит за разправа на Пеевски с "противниците му", които биват хулени от страниците на принадлежащите му издания. В последствие обаче след поредица скандали и критики, текстовете бяха прецизирани.

Така, ако те бъдат окончателно приети, доставчиците на медийни услуги - печатни, електронни и онлайн - трябва да декларират всяка година всяко получено финансиране, включително заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получените парични средства и имущество.

Декларирани трябва да бъдат размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

Според приетия от ресорната комисия проект "финансиране" е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайна дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити

Текстовете предвиждат медиите да посочват стойността на всички договори, сключени през предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии, в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се да бъде декларирано и финансирането от европейски фондове за предходната година.

Проектозаконът задължава всички доставчици на медийни услуги - печатни, електронни и онлайн, да декларират пред министерството и информация за действителния собственик, както и дали той е лице, заемащо публична длъжност, и дали спрямо него има влязла в сила присъда.

Спорен момент в приетите текстове е, че медиите трябва да декларират и "скритите си собственици". Предполага се обаче, че тази "мярка" е за да може Делян Пеевски да не бъде припознаван по законови критерии като магнат влияещ и на други издания, освен тези, които са негови "на хартия".

Текстовете предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя обекти за продажба на дребно. Ако някой от разпространителите държи 1/3 и повече от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

Санкциите за неподаване на декларация и за невярна информация ще са от 10 до 15 хил. лева при първо нарушение, и от 20 до 30 хил. лева - за повторно.

Пред ресорната комисия Велислава Кръстева (ДПС) изрази надежда идната седмица законът да бъде приет на второ четене и в пленарна зала.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?